fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

VRIJEME DA HRVATSKA POČNE DA POŠTUJE SPORAZUME SA SRBIJOM

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas predstavnike srpske omladine iz svih krajeva Hrvatske, koji se nalaze u posjeti Srbiji

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić primio je danas predstavnike srpske omladine iz svih krajeva Hrvatske, koji se nalaze u posjeti Srbiji

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da su pritisci na Srbe u Hrvatskoj danas očigledni, kao što su bili početkom 90-tih, i poručio da je vrijeme da Hrvatska počne da poštuje sve sporazume koje je potpisala.

„Mi ponekad imamo problema sa nekim ljudima u Hrvatskoj koji su prespavali sve ovo vreme u kome pokušavamo da obezbedimo bolji život u Hrvatskoj. Pritisci danas su bezmalo očigledni kao što su bili početkom 90-tih“, rekao je Nikolić u susretu sa predstavnicima srpske omladine iz svih krajeva Hrvatske koja se nalazi u posjeti Srbiji.

On je ocijenio da u Hrvatskoj još ima ljudi koji bi „da Hrvatska ostane potpuno bez Srba“, uprkos tome što je ta zemlja danas članica EU.

„Mada je Hrvatska danas članica EU i apsolutno obavezana da poštuje sva pravila i prava svojih građana, ne ide to tako dobro u praksi“, rekao je Nikolić.

On je ukazao da se Srbija, trudeći se da svojim sunarodnicima obezbijedi da mogu mirno da žive, ne odgovara na provokacije i ne prigovori „sve što bi trebalo“.

„Ako ste toliko pritisnuti da mnoga deca menjaju i ime kako bi izbrisala svoj srpski pravoslavni trag, da svoje pismo ne možete da pročitate izuzev u svojim knjigama, ako vam je sloboda kretanja veoma ograničena time da li je to mesto sigurno za vas ili nije, onda ne može da se govori da vam je Hrvatska obezbedila ono što je obezbedila svojim građanima koji nisu Srbi pravoslavne vere“, rekao je Nikolić.

On je istakao da je Hrvatska „uz velike nedostatke, pre svega u odnosu prema proteranim Srbima, njihovoj imovini i njihovim pravima uopšte, ušla u EU, a da im Srbija nije pravila probleme“ i poručio da je došlo vrijeme da Hrvatska počne da ostvaruje dogovoreno.

„Sada je vreme i otvoreno ćemo o tome razgovarati – o apsolutnom poštivanju svih sporazuma i svih obaveza koje Hrvatska ima prema Srbima“, rekao je Nikolić.

On je srpskoj omladini poručio da je država Srbija posvećena da obezbijedi da više ne izgube ni djelić prava u Hrvatskoj i najavio da će uložiti mnogo više nego do sada u njihov slobodan razvoj na svim poljima.

„Država će sa Hrvatskom neprekidno da održava dobre odnose u veri da se samo na takav način rešavaju problemi. Vi ste videli da mi nismo više oni na čije izjave treba da se reaguje, uglavnom su hrvatski zvaničnici oni na čije izjave već reaguje i EU i opominje“, zaključio je Nikolić.

Mitropolija zagrebačko-ljubljanska i Ambasada Srbije u Zagrebu u saradnji sa srpskim organizacijama u Hrvatskoj, organizovala je višednevnu posjetu Srbiji srpske omladine iz svih krajeva Hrvatske.

U grupi se nalazi 40 osoba, koji će posjetom institucijama države Srbije imati priliku da predstave položaj i perspektive srpske omladine u Hrvatskoj.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Porfirije: U Hrvatskoj Srbi žive u strahu – Jadovno 1941.

IKONE I DUHOVNU BAŠTINU VRATITI KAD I … – Jadovno 1941.

u pojedinim mjestima srbi upisivani kao … – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: