Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Vreme edukovanja

Datum objave: sreda, 10 oktobra, 2018
Veličina slova: A- A+

Ćirilica je osnovno pismo srpskog jezika. Jedinstvena u svetu po savršenosti, koja se ogleda u jednostavnosti, pa i dete od tri godine već prepoznaje nekoliko slova. Ima naroda koji se opismenjuju do kraja života – ako im je životni vek poduži. Zahvaljujući Vuku naš narod je opismenjen – koliko je pismen funkcionalno, druga je priča… Danas ipak sve činimo da ćirilicu potisnemo, a jezik unakazimo, ili bar osiromašimo.

(Foto D. Jevremović)

Ako je pismo odrednica svakog naroda, a jeste, onda sebi činimo zlo. Da vas neko spusti iz helikoptera u centar bilo kog grada u Srbiji, Beograda naročito, ne biste znali da li ste u Londonu, Parizu, ili…

Nije latinica zaposela reklame stranih firmi, nego i knjige, štampu, natpise, obaveštenja – push, enter, for sale, exit, shopping center… Iskvarismo naš srpski jezik. Ne idemo u prodavnicu, nego u market. Više ništa ne učimo, mi se sada edukujemo.

Karte u autobusu validiramo, sve je transparentno, iako nam ništa nije jasno. Povređene ne šaljemo u bolnicu, nego ih hospitalizujemo, pa se tako jedan izveštač „preigrao” i obavestio nas da je povređeni „hospitalizovan u bolnici”, tek da ne pomislimo da su ga poslali u poslastičarnicu.

U okviru ozbiljne teme o nasilju, gost emisije kaže da slučaj treba „prevenirati”! Uh! Srpskom jeziku smo oduzeli sve što ga čini raskošnim u izrazu i bogatim u sadržaju. Kakav je film – super! Kako je bilo na ekskurziji – super! I ručak je bio super! A bilo je i fenomenalno. Sve rečeno – kratko i nejasno!

Postoji jedna lepa emisija – takmiče se deca u davanju tačnih odgovora na pitanja prilagođena uzrastu. Za tačan odgovor nagrada je jabuka. I šta je tu loše – majica na voditelju na kojoj latinicom piše CONVERSE!

Pred početak školske godine na tržištu su se pojavile sveske na čijim koricama su uglavnom poruke na stranim jezicima i fotografije raznih stranih proizvoda kao da su korice bilbordi. U knjižarama možete videti primere natpisa na koricama.

Autor: Bojana Popović

Izvor: Politika

Vezane vijesti:

Ili ćirilica ili kazna milion dinara

Ćirilica je jedan od stubova srpskog identiteta

Akademik Predrag Piper: Ćirilicu su stvorili sveti ljudi
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top