Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vrelo kraj Korenice: Spomenik žrtvama ustaškog terora 1941-1945.

 Hram Uspenja Presvete Bogorodice
Hram Uspenja Presvete Bogorodice

KORENICA – Nakon prošlogodišnje uspješne proslave i obnove spomenika uglednom svešteniku iz 18 vijeka proti Šobat Stojanu u Debelom brdu na Krbavskom polju, u Lici sve više je inicijativa za obnovu spomenika značajnih za srpski narod. Tako je ovih dana u selu Vrelo nadomak Korenice pokrenuta inicijativa za premještanje spomen ploče žrtvama ustaškog zločina genocida 1941-1945. koja je skinuta sa seoske škole u centru sela jer je lokalni privatnik od opštine otkupio školu i započeo gradnju motela.

Zbog tog događaja, mještani sela su odlučili da se spomen ploča postavi ispred hrama Uspenja Presvete Bogorodice iz 1797. u centru sela. Međutim došlo je do poteškoća oko izgleda spomen ploče koja na sebi ima uklesanu zvijezdu petokraku pa se sada vode razgovori sa Eparhijom Gornjokarlovačkom kako rješiti spor oko zvijezde i da se na njeno mjesto postavi pravoslavni krst.

Mještani ovih dana planiraju poslati pismeni zahtjev za blagoslov Vladiki Gerasimu, episkopu Gornjokarlovačkom da se odobri postavljanje spomenika žrtvama fašističkog terora ispred hrama u Vrelu.

Ako Bog da, ovo ljeto na hramovnu slavu za Veliku Gospojinu biće na dostojanstven način postavljena spomen ploča žrtvama ustaškog terora iz 1941-1945. na zadovoljstvo mještana Vrela i Koreničkog kraja.

To će biti i primjer ostalim ličkim mjestima u kojima postoje uništeni spomenici žrtvama ustaškog i fašističkog terora 1941 – 1945. da se konačno nakon toliko godina nemara države i lokalnih moćnika pokrene obnova tih istorijskih spomenika srpskog stradanja na prostorima Like i Krbave.

Izvor: Banija online

Vezane vijesti:

Stratišta NDH / Lika – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: