Vraćeno 45 ikona u objekte SPC u Hrvatskoj

Datum objave: četvrtak, 12 oktobra, 2017
Veličina slova: A- A+

Kulturna dobra Eparhije osječko-poljske i baranjske i Eparhije dalmatinske otpremljena su danas iz Srbije u crkve i riznice Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Hrvatskoj, tako da je vraćeno 45 ikona, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Kulturna dobra Eparhije osječko-poljske i baranjske i Eparhije dalmatinske otpremljena su danas iz Srbije u crkve i riznice Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Hrvatskoj, tako da je vraćeno 45 ikona.
Beograd – vraćeno 45 ikona u
objekete SPC Foto: SRNA

Kulturna dobra su otpremljena nakon što su, prema odluci Mješovite srpsko-hrvatske međudržavne komisije za vraćanje kulturnih dobara, za to stvoreni odgovarajući uslovi.

Na osnovu Sporazuma između nekadašnje Savezne vlade SR Jugoslavije i Vlade Hrvatske o saradnji u oblasti kulture i prosvjete i uz saglasnost Svetog arhijerejskog sinoda SPC, crkvama Svetog Dimitrija i Patrijaršijskog dvora u Dalju, kao i crkvama u Markušici, Kneževu i Riznici Svetog Ilije u Zadru, vraćeno je 45 ikona.

Na jučerašnjem sastanku Mješovite međudržavne komisije verifikovan je Zapisnik sa sastanka održanog u aprilu u Požegi.

Na tom sastanku je bilo riječi i o završetku radova na depou pri Vladičanskom dvoru u Pakracu i o vraćanju ikona iz crkava Svetog Georgija u Lisičinama i Svetog Georgija u Velikim Bastajima.

Sastavljen je izvještaj mješovitog stručnog tima konzervatora nakon obilaska i pregleda stanja materijala u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, kao i o radovima na riznici u manastiru Krka.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Kad se narod vrati u Hrvatsku, vratiće se i ikone | Jadovno 1941.

Nema traga o 7.000 ikona, a Zagreb od Beograda traži još 1.000 …

Vraćanje imovine Hrvatskoj: Časna reč odnela ikone | Jadovno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan komentar za Vraćeno 45 ikona u objekte SPC u Hrvatskoj

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top