Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Vraćeno 45 ikona u objekte SPC u Hrvatskoj

Datum objave: četvrtak, 12 oktobra, 2017
Veličina slova: A- A+

Kulturna dobra Eparhije osječko-poljske i baranjske i Eparhije dalmatinske otpremljena su danas iz Srbije u crkve i riznice Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Hrvatskoj, tako da je vraćeno 45 ikona, saopšteno je iz Ministarstva kulture i informisanja Srbije.

Kulturna dobra Eparhije osječko-poljske i baranjske i Eparhije dalmatinske otpremljena su danas iz Srbije u crkve i riznice Srpske pravoslavne crkve /SPC/ u Hrvatskoj, tako da je vraćeno 45 ikona.
Beograd – vraćeno 45 ikona u
objekete SPC Foto: SRNA

Kulturna dobra su otpremljena nakon što su, prema odluci Mješovite srpsko-hrvatske međudržavne komisije za vraćanje kulturnih dobara, za to stvoreni odgovarajući uslovi.

Na osnovu Sporazuma između nekadašnje Savezne vlade SR Jugoslavije i Vlade Hrvatske o saradnji u oblasti kulture i prosvjete i uz saglasnost Svetog arhijerejskog sinoda SPC, crkvama Svetog Dimitrija i Patrijaršijskog dvora u Dalju, kao i crkvama u Markušici, Kneževu i Riznici Svetog Ilije u Zadru, vraćeno je 45 ikona.

Na jučerašnjem sastanku Mješovite međudržavne komisije verifikovan je Zapisnik sa sastanka održanog u aprilu u Požegi.

Na tom sastanku je bilo riječi i o završetku radova na depou pri Vladičanskom dvoru u Pakracu i o vraćanju ikona iz crkava Svetog Georgija u Lisičinama i Svetog Georgija u Velikim Bastajima.

Sastavljen je izvještaj mješovitog stručnog tima konzervatora nakon obilaska i pregleda stanja materijala u Patrijaršijskom dvoru u Sremskim Karlovcima, kao i o radovima na riznici u manastiru Krka.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Kad se narod vrati u Hrvatsku, vratiće se i ikone | Jadovno 1941.

Nema traga o 7.000 ikona, a Zagreb od Beograda traži još 1.000 …

Vraćanje imovine Hrvatskoj: Časna reč odnela ikone | Jadovno …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan odgovor na „Vraćeno 45 ikona u objekte SPC u Hrvatskoj“

mila kaže:

Samo mi nije jasno šta ima hrvatska država sa našim ikonama i otkud smo joj dali pravo da se miješa u to?Time smo,na neki način priznali podvojenost naše crkve-neka me neko stručan demantuje-voljela bih da nisam u pravu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top