fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Vozuća: Nastavlja se sa uništavanjem imovine Srba

Zavičajno udruženje Zavidovićana sa sjedištem u Doboju zatražiće pomoć od međunarodnih institucija radi zaštite imovine Srba povratnika u Vozuću povodom intenzivne krađe šume, rekao je predsjednik Udruženja Zoran Blagojević.

Vozuća Foto: Press
Vozuća Foto: Press

Blagojević zahtijeva da se održi hitan sastanak sa nadležnim u Policijskoj upravi Zavidovići, koje je u pismu upozorio na uznemirenost srpskih povratnika u Svinjašnici, Kamenici, Stogu, te nekoliko vozućkih okolnih naselja kojima su kradljivci isjekli više stotina metara kubnih kvalitetne šume.

Blagojević je podsjetio i na ranije slučajeve o kojima su upoznati MUP Zeničko-dobojskog kantona i lokalno šumsko gazdinstvo.

Predstavnik Udruženja Marinko Grabovičkić kaže da je devastiranje imovine najviše izraženo u krađi preostale privatne šume u slivu riječica Svinjašnice i Kamenice, koje čine dobro organizovani pojedinci neregistrovanim džipovima, vojnim vozilima, kombijima i traktorima.

Grabovičkić kaže da ova lica godinama devastiraju šume bez ikakvog straha da će biti sankcionisani, uz pasivno ponašanje nadležnih, radnika šumskog gazdinstva, te pojedinih pripadnika policijske stanice u Zavidovićima.

On ukazuje na drskost pljačkaša koji se ne ustručavaju da stabla sijeku i po pravoslavnim grobljima, kao što se desilo u mjestu Stog.

– Sa punim pravom i razlogom vjerujemo da za krađe i izvršioce znaju i pojedini pripadnici policijske stanice u Zavidovićima, a da namjerno ne preduzimaju zakonom predviđene radnje da bi to spriječili – kaže Grabovičkić.

On je naveo primjer Slobodana Tešanovića iz sela Svinjašnica, koji se 17. novembra prošle godine obratio policijskoj stanici Zavidovići, te prijavio da su krađu šume počinila lica iz obližnjih sela Krivaja i Brezik koji posjeduju neregistrovana vozila džip i vojno vozilo TAM-110.

Prema njegovim riječima, istog dana na lice mjesta izašla je patrola policije i od Tešanovića uzela izjavu, da bi mu 28. novembra iz Policijske stanice Zavidovići uručili prekršajni nalog sa kaznom od 400 KM.

U opisu prekršaja navedeno je da je Tešanović na lokalnom putu koji vodi ka mjestu Svinjašnica bez odobrenja postavio dva uzvišenja u razmaku od 30 metara koji svojim oblikom otežavaju prolazak putem, te postavio „nekoliko koliba u kojima se nalaze psi“, od kojih su tri puštena, te imaju slobodan pristup putu, što dodatno otežava nesmetan i siguran prolazak.

Grabovičkić ocjenjuje da postupak pojedinih policijskih službenika pokazuje da su lopovi pod njihovom zaštitom, te da i dalje mogu slobodno pljačkati srpsku imovinu i skrnaviti pravoslavna groblja.

On je naveo primjer pucanja vatrenim oružjem po spomeniku Dušana Grabovičkića na groblju u Prokopićima.

Grabovičkić navodi da su u poslijeratnom periodu na tom prostoru porušena sva srpska imovina, tri pravoslavna groblja, sa puteva povađene betonske cijevi koje su služile kao propusti, uništena infrastruktura, te da se i dalje nesmetano, a često i pod verbalnim prijetnjama siječe preostala privatna šuma.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

VOZUĆA: JEDNO OD NAJVEĆIH SRPSKIH STRATIŠTA NA …

SRPSKE GLAVE „VRIJEDILE“ 1.000 DO 3.000 MARAKA | Jadovno …

„BITKA ZA VOZUĆU 1992-1995“ | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: