fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vojvoda Šešelj trese Hrvatsku

Političari u Zagrebu poslednjih dana jedinstveni u kampanji protiv upravo puštenog haškog zatvorenika. Pusić: Šešeljeve izjave štete odnosima u regionu

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/portreti_josipovic_seselj-pusic.jpg

ZAGREB
OD STALNOG DOPISNIKA

Hrvatskim političarima ovih dana puna su usta izjava o Srbiji, a kulminacija je usledila nakon izjava Vojislava Šešelja. Hrvatski ministar pravosuđa Orsan Miljanić poručio je da bi „ta spodoba trebala da bude u zatvoru i da Hag krši svoja pravila“, a ministar branitelja Predrag Matić je izjavio: „Idi, bre, pa se leči“.

Hrvatska stranka prava, koja je posve minorna i praktično bez članstva, pozvala je da se učvrste istočne granice prema Srbiji, zamerajući ministarstvu spoljnih poslova da nije ozbiljno shvatilo problem puštanja Šešelja na slobodu. Kako predloge te male stranke niko ne uzima ozbiljno, tako su u vetar otišli i zahtevi da se poveća budžet ministarstvu odbrane. I dvojica hrvatskih evroparlamentaraca Tonino Picula iz SDP-a i Andrej Plenković iz HDZ-a predložiće Evropskom parlamentu postupak da se osude Šešeljeve izjave i upozori Hag da krši uslove za privremeno puštanje na slobodu.

A nezavisna saborska zastupnica, bivša premijerka Jadranka Kosor, rekla je novinarima da priprema deklaraciju kojom bi Hrvatski sabor reagovao na istupe Šešelja, odnosno upozorio Srbiju na sve obaveze koje ima kao kandidat za članstvo u EU.

Direktan povod za reakcije u Hrvatskoj bilo je saopštenje SRS u kome Šešelj „srpskim četnicima“ čestita „pad Vukovara“ na dan koji Hrvatska obeležava kao dan sećanja na vukovarske žrtve u poslednjem ratu.

Hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić se založila da se u okviru Veća ministara EU pokrene pitanje uslovnog puštanja Šešelja na slobodu. Pusićeva tvrdi da njegove izjave nanose štetu odnosima u regionu, a očekuje se i reakcija nove šefice evropske diplomatije Mogerinijeve.

– Moguće je da ćemo se obratiti i Veću bezbednosti UN, kao osnivaču suda u Hagu, kako bi se Šešelj vratio u pritvor – izjavila je Vesna Pusić, koja za Šešelja kaže da je „marginalna individua“ i da ne može da postane i centralna tema u odnosima dveju država. – Sve ipak ima granice, Srbija ima problem i neka ga reši u saradnji sa Haškim tribunalom. To je možda estrada, ali treba imati poštovanja i prema vlastitoj državi i znati do koje granice degradacija može da ide.

Prethodno je oštro reagovao na odluku o puštanju i premijer Zoran Milanović, koji je tvrdio da je reč o ratnom zločincu i da mu je mesto u zatvoru. A predsednik Ivo Josipović je u sredu rekao da smatra da je haški sud najodgovorniji za slučaj Vojislava Šešelja, čije izjave je ocenio „skandaloznim i strašnim“ i „zazivanjem duha iz boce, duha šovinizma, nacionalizma, agresije, zločina“.

Odnosi sa Srbijom postaju sve češća tema i u izbornoj kampanji, a tako će očigledno biti i narednog meseca, jer su predsednički izbori u Hrvatskoj zakazani za 28. decembar.

KO JE ODGOVORAN

SUDIJE Raspravnog veća Haškog tribunala odlučile su da Vojislava Šešelja puste na privremenu slobodu na vlastitu inicijativu bez konsultacije sa Tužilaštvom, rečeno je iz kabineta glavnog tužioca Tribunala Sereža Bramerca. Navodi se i da su jedino sudije koje su pustile Šešelja odgovorne za moguće sankcionisanje njegovih javnih istupa.

IZLAZ NA MORE
BURU reakcija izazvala je i izjava Ivice Dačića da je Srbiji strateški cilj izlaz na more. Mnogi su u Hrvatskoj to shvatili kao pretnju, ocenjujući da je šef srpske diplomatije pre svega mislio na Hrvatsku. – Ne znam kako bih to pristojno komentarisala – rekla je hrvatska ministarka inostranih poslova Vesna Pusić.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Veznae vijesti:

SLUČAJ VOJISLAV ŠEŠELj – Licemerje Zapada i izdaja Srbije

Večernje novosti, 13.11.2013., Srbiju u Hagu  – Jadovno 1941.

Rajko Doleček: Poseta generalu Mladiću u Hagu – Jadovno 1941.

VOJISLAV ŠEŠELj Osam godina robije – Jadovno 1941.

SUDBINA PORODICE STIJELjA: Oca i dedu ubili hrvatski 

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: