fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vojska Republike Srpske – nesumnjivo odbranila slobodu srpskog naroda

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da je Vojska Republike Srpske nesumnjivo odbranila slobodu srpskog naroda i stvorila temelje Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je, povodom obilježavanja 12. maja - Dana Vojske Republike Srpske, položio vijenac na Spomen-obilježje na banjalučkom groblju Sveti Pantelija
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik
položio vijenac na Spomen-obilježje na
banjalučkom groblju Sveti Pantelija
Foto: SRNA

„VRS se u svojim operacijama vodila vojničkom čašću i odvažnošću“, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, nakon polaganja vijenca na spomen-obilježje poginulim borcima Republike Srpske na banjalučkom groblju Sveti Pantelija, povodom obilježavanja 12. maja – Dana VRS.

Čestitajući ovaj dan, Dodik je rekao da Vojska Republike Srpske ostaje jedina Vojska u srcima njenih pripadnika, koja je odbranila slobodu i stvorila temelje Republike Srpske.

„Republika Srpska je zahvalna svim pripadnicima Vojske Republike Srpske – vojnicima, oficirima, komandantima i svima koji su se u stvaranju i djelovanju Vojske Republike Srpske vodili najčasnijim srpskim načelima, a to je da se odbrani sloboda i svaki život“, istakao je Dodik.

On je rekao da Vojska Republike Srpske zaslužuje da bude najvažniji dio sjećanja na vrijeme kada se ovdje oružjem branila sloboda.

Premijer Srpske Željka Cvijanović čestitala je svim građanima Republike Srpske 12. maj – Dan Vojske Republike Srpske.

„Ovo je važan datum koji je visoko pozicioniran u kalendaru praznika koje Republika Srpska obilježava“, rekla je novinarima Cvijanovićeva, nakon što je predvodila delegaciju Vlade Srpske koja je položila vijenac na spomen-obilježju na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci.

Cvijanovićeva je istakla da treba podsjetiti ljude koji danas baštine tradiciju i iste one vrijednosti Vojske Republike Srpske kroz Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk da znaju da je to velika čast.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je Dan formiranja Vojske Republike Srpske obilježilo vrijeme kada su Srbi prvi put u istoriji bili u jednoj vojsci.

„Na ovim prostorima bili smo podijeljeni u austrougarsku, tursku, janjičarsku, a 1992. godine izuzetan primjer u istoriji je da se Srbi nisu podijelili i bili u dvije vojske, već su bili pod jednom zastavom i zato su stvorili Republiku Srpsku“, rekao je Stevandić novinarima, nakon polaganja vijenaca na groblju Sveti Pantelija.

Stevandić je rekao da 12. maj – Dan Vojske Republike Srpske nije samo sjećanje na tu vojsku, već na to koliko je srpski narod bio dovoljno pametan da opstane i da svi budu na jednoj strani.

„To je nauk za danas, kada imamo mnogo podjela u srpskom narodu, da je jedini način da opstanemo taj da u ključnim, krupnim stvarima svi budemo u nekoj vrsti iste vojske“, poručio je Stevandić.

Obilježavanje Dana Vojske Republike Srpske održava se u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačih ratova.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine odlukom Narodne skupštine Srpske Republike BiH u Banjaluci. Integrisana je prije 12 godina u Oružane snage BiH kao Treći puk.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Položeni vijenci na banjalučkoj Spomen-kosturnici

Obilježavanje 25 godina od osnivanja Vojske Republike Srpske (FOTO)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: