Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Vojni sveštenik Srednjebosanskog Četničkog korpusa: „Braćo Srbi i sestre Srpkinje“

Datum objave: petak, 24 novembra, 2017
Veličina slova: A- A+
Četnici Motajičke brigade. Slikano kod ilovske crkve 1944. godine. S lijeva na desno: Milutin Milinković, komandir 2. čete 4. bataljona, Danil Nedić, komandir 1. čete 4. bataljona, Petar Nedić, komandant 4. bataljona i Boško Simić, komandir 3. čete 4. bataljona.
Četnici Motajičke brigade. Slikano kod ilovske crkve 1944. godine. S lijeva na desno: Milutin Milinković, komandir 2. čete 4. bataljona, Danil Nedić, komandir 1. čete 4. bataljona, Petar Nedić, komandant 4. bataljona i Boško Simić, komandir 3. čete 4. bataljona.

BRAĆO SRBI I SESTRE SRPKINjE!

Pre kratkog vremena partizansko Prnjavorsko područje izdalo je naredbu preko predsednika opština o svetkovanju i praznovanju utorka i subote, kao i postu u te dane.
Nas Srbe nije nije nimalo iznenadila ova naredba, jer je i ona kao i mnoge druge, koje su nam servirali komunisti, pljunula na ono, što je nama Srbima, djeci Svetosavskoj najmilije. Srpski narod primio je još jedan ubod nožem u raskrvavljeno srce i u čudu pitao se dokle će da ide krvavi Tito u svojoj bezobzirnoj mržnji prema Srpskom narodu i Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi.
Srpski narod vekovima je svetkovao Svetu Nedelju, a postio sredom i petkom sećajući se stradanja Hristova i njegove mučeničke smrti na Golgoti. Sveti Oci, Učitelji Svete Pravoslavne Crkve učiše nas i ostaviše u amanet Sveto Pravoslavlje. Mi ga vekovima čuvamo i očuvasmo do današnjih dana.
Nekoliko godina pre ovoga rata provlačilo se kroz naša srpska sela na stotine raznih agenata subotara-adventista, koji su nosili i bacali u narod na desetine hiljada knjiga, kojima se naš narod trovalo, a sveto pravoslavlje napadano i rušeno. Još tada ne znamo da je to činila jevrejsko komunistička partija u cilju rušenja Pravoslavlja kao jedine smetnje komuniziranja Srpskoga naroda.
Dvadeset i pet godina jevrejsko komunistička partijska kuhinja kuvala je otrov, kojim je trovala Pravoslavlje i Srpski narod.
Zato nam krvavi Tito nudi subotu umjesto nedelje i utorak mjesto srede i petka.
Nije ovo prvi put da je sveta crkva bila napadnuta, nije ovo prvi put da je Sveto Pravoslavlje bilo napadnuto, nije prvi put da se naše svete crkve pale i ruše, a crkvene Svetinje gaze nogama bezvernika.
Istorija naša priča nam o teškim danima po sveto pravoslavlje.
Svaka stranica naše nacionalne istorije krvlju je napisana, a Sveta Pravoslavna Crkva beleži u svojoj istoriji svoja stradanja, mučenja i poniženja, ali je Pravoslavlje posle svih gonjenja uvek ponovo zablistalo još većim sjajem, kao što će i sada zablistati posle ovog krvavog i teškog rata.
Za vrijeme petvjekovnog ropstva pod Turcima, za vrijeme svjetskog rata radilo se na uništenju Pravoslavlja i Srpskog naroda, jer je Pravoslavlje bilo smetnja uništenju Srpstva. Kao što su radili Turci i Austrijanci, tako danas radi krvavi ustaša Ante Pavelić i njegov ortak Josip Broz zvani Tito, samo što je Pavelićevo i Titovo gonjenje Pravoslavlja kud i kamo gore od onog Turskog. I zato se danas ubijaju i gone samo Srpski sveštenici, ruše i pale samo Srpske crkve i progoni sve ono što Pravoslavlje čini Pravoslavljem.
Krvavi samozvani maršal Tito, Hrvat Josip Broz, nikada nije učinio veće usluge Srpskom narodu, nego kad je donio naredbu o svetkovanju subotom. Ta naredba je otvorila oči i onom nepismenom Srbinu, čobanu. Uvideo je, makar i malo kasno, da se radi o njegovoj propasti i uništenju svega onoga što Srbina čini Srbinom.
I zato Srpski narod neće poslušati naređenja i razne naredbe njegovih ugnjetača i pljačkaša partizana, nego će ostati vjerni svetom Pravoslavlju. Oni će se boriti do poslednjeg Srbina za slobodu i za vjeru i za svoga KRALjA PERU. Oni će se boriti, oni će umirati s pesmom na usnama, prizivati u molitvi svemogućeg Boga, ali se neće odreći svoje vjere.
Komunisti nisu u stanju uništiti Pravoslavlje, kao što ga nije mogla uništitini ruska revolucija u Rusiji.
I onda kada upotrebe još veći teror i kad proliju još more Srpske krvi, kao što su i do sada činili, i tada nisu ništa učinili da razbiju sveto Pravoslavlje.
Zverovi, izdajnici i bezbožnici i bezvernici Srpskog naroda treba jedno da znate, da je svaki Srbin i svaka Srpkinja jedna crkva i da svaki pojedinac čini Pravoslavlje. Jer to Pravoslavlje i Svetosavlje nosi Srpski narod u duši i srcu svome kroz vekove, pa ga zato nije u stanju da uništi niko.
Komunisti su to uvideli, uvideo je to i krvavi Ante Pavelić, uvideli su to i zavedena braća Srbi partizani i zato je njihova mržnja još veća. Tom i novom mržnjom napajaju našu zavedenu braću Srbe da se bore protiv samog sebe, jer veruju da je to najbolji način i da unište Srpstvo i Pravoslavlje.
Srpski narod je progledao, makar malo i kasno, kuda ga komunisti vode. On se vraća svojoj svetoj veri. On se vraća iz ponora u koji su ga komunisti svojom lažnom propagandom gurnuli.

BRAĆO SRBI I SESTRE SRPKINjE

Podignuće se pogaženi i krvlju poprskani Sveti Krst, progovoriće Pravoslavna usta onih koji ginuše, ubijaše i vjeru svetu oduzimaše.

BOG JE MOĆAN I SILAN, ON ĆE KAZNITI BEZBOŽNIKE za zločine koje učiniše.

BRAĆO SRBI I SESTRE SRPKINjE!

Pre kratkog vremena prolivena krv Srba mučenika vapije nebu za osvetom. Teško bezvernicima, palikućama, pljačkašima i ubicama jer dolazi dan kada će odgovarati i pred Bogom i napaćenim Srpskim narodom za svoja dela.

BRAĆO SRBI I SESTRE SRPKINjE!

U svim teškim i sudbonosnim danima po Srpski narod, u danima kada nemilosrdno teče Srpska krv i kada na napaćenu i porobljenu zemlju nemilosrdno nasrću bezbožničke horde, ne dajte da vas niko zavodi lažnom propagandom, nego se setite da ste deca Svetog Save i deca Svetog Pravoslavlja. Srpska zemlja tražiće sve dotle Srpsku krv dok se ne ujedinimo i složimo kao narod u istoriji, da pođemo u svetu borbu za KRST ČASNI I SLOBODU ZLATNU. A Bog koji gleda sa visine naše muke i patnje daće nam snage i moći da dočekamo bolju i srećniju budućnost.

ŽIVELA SVETA PRAVOSLAVNA CRKVA KOJA SE BORI I KOJA ĆE POBEDITI!

ŽIVELO NjEGOVO VELIČANSTVO KRALj PETAR DRUGI!

ŽIVEO NAŠ NAPAĆENI NAROD!

Vojni sveštenik Srednjebosanskog
Četničkog korpusa
Miladin Petrović, s. r.

AVVII, BH-P-1000.

Veroljub Maletić:
Motajička četnička brigada
kroz dokumenta, fotografije i pjesme
Kragujevac, 2012.

IZVOR ZA FOTOGRAFIJU: „POGLEDI“

Priredio: Goran Legenović

Izvor: Srbi u Bih

Vezane vijesti:

Golgota Dinarske divizije | Jadovno 1941.

Saslušanje uhvaćenog ustaše | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top