Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Vojni sveštenik Srednjebosanskog Četničkog korpusa: „Braćo Srbi i sestre Srpkinje“

Datum objave: petak, 24 novembra, 2017
Veličina slova: A- A+
Četnici Motajičke brigade. Slikano kod ilovske crkve 1944. godine. S lijeva na desno: Milutin Milinković, komandir 2. čete 4. bataljona, Danil Nedić, komandir 1. čete 4. bataljona, Petar Nedić, komandant 4. bataljona i Boško Simić, komandir 3. čete 4. bataljona.
Četnici Motajičke brigade. Slikano kod ilovske crkve 1944. godine. S lijeva na desno: Milutin Milinković, komandir 2. čete 4. bataljona, Danil Nedić, komandir 1. čete 4. bataljona, Petar Nedić, komandant 4. bataljona i Boško Simić, komandir 3. čete 4. bataljona.

BRAĆO SRBI I SESTRE SRPKINjE!

Pre kratkog vremena partizansko Prnjavorsko područje izdalo je naredbu preko predsednika opština o svetkovanju i praznovanju utorka i subote, kao i postu u te dane.
Nas Srbe nije nije nimalo iznenadila ova naredba, jer je i ona kao i mnoge druge, koje su nam servirali komunisti, pljunula na ono, što je nama Srbima, djeci Svetosavskoj najmilije. Srpski narod primio je još jedan ubod nožem u raskrvavljeno srce i u čudu pitao se dokle će da ide krvavi Tito u svojoj bezobzirnoj mržnji prema Srpskom narodu i Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi.
Srpski narod vekovima je svetkovao Svetu Nedelju, a postio sredom i petkom sećajući se stradanja Hristova i njegove mučeničke smrti na Golgoti. Sveti Oci, Učitelji Svete Pravoslavne Crkve učiše nas i ostaviše u amanet Sveto Pravoslavlje. Mi ga vekovima čuvamo i očuvasmo do današnjih dana.
Nekoliko godina pre ovoga rata provlačilo se kroz naša srpska sela na stotine raznih agenata subotara-adventista, koji su nosili i bacali u narod na desetine hiljada knjiga, kojima se naš narod trovalo, a sveto pravoslavlje napadano i rušeno. Još tada ne znamo da je to činila jevrejsko komunistička partija u cilju rušenja Pravoslavlja kao jedine smetnje komuniziranja Srpskoga naroda.
Dvadeset i pet godina jevrejsko komunistička partijska kuhinja kuvala je otrov, kojim je trovala Pravoslavlje i Srpski narod.
Zato nam krvavi Tito nudi subotu umjesto nedelje i utorak mjesto srede i petka.
Nije ovo prvi put da je sveta crkva bila napadnuta, nije ovo prvi put da je Sveto Pravoslavlje bilo napadnuto, nije prvi put da se naše svete crkve pale i ruše, a crkvene Svetinje gaze nogama bezvernika.
Istorija naša priča nam o teškim danima po sveto pravoslavlje.
Svaka stranica naše nacionalne istorije krvlju je napisana, a Sveta Pravoslavna Crkva beleži u svojoj istoriji svoja stradanja, mučenja i poniženja, ali je Pravoslavlje posle svih gonjenja uvek ponovo zablistalo još većim sjajem, kao što će i sada zablistati posle ovog krvavog i teškog rata.
Za vrijeme petvjekovnog ropstva pod Turcima, za vrijeme svjetskog rata radilo se na uništenju Pravoslavlja i Srpskog naroda, jer je Pravoslavlje bilo smetnja uništenju Srpstva. Kao što su radili Turci i Austrijanci, tako danas radi krvavi ustaša Ante Pavelić i njegov ortak Josip Broz zvani Tito, samo što je Pavelićevo i Titovo gonjenje Pravoslavlja kud i kamo gore od onog Turskog. I zato se danas ubijaju i gone samo Srpski sveštenici, ruše i pale samo Srpske crkve i progoni sve ono što Pravoslavlje čini Pravoslavljem.
Krvavi samozvani maršal Tito, Hrvat Josip Broz, nikada nije učinio veće usluge Srpskom narodu, nego kad je donio naredbu o svetkovanju subotom. Ta naredba je otvorila oči i onom nepismenom Srbinu, čobanu. Uvideo je, makar i malo kasno, da se radi o njegovoj propasti i uništenju svega onoga što Srbina čini Srbinom.
I zato Srpski narod neće poslušati naređenja i razne naredbe njegovih ugnjetača i pljačkaša partizana, nego će ostati vjerni svetom Pravoslavlju. Oni će se boriti do poslednjeg Srbina za slobodu i za vjeru i za svoga KRALjA PERU. Oni će se boriti, oni će umirati s pesmom na usnama, prizivati u molitvi svemogućeg Boga, ali se neće odreći svoje vjere.
Komunisti nisu u stanju uništiti Pravoslavlje, kao što ga nije mogla uništitini ruska revolucija u Rusiji.
I onda kada upotrebe još veći teror i kad proliju još more Srpske krvi, kao što su i do sada činili, i tada nisu ništa učinili da razbiju sveto Pravoslavlje.
Zverovi, izdajnici i bezbožnici i bezvernici Srpskog naroda treba jedno da znate, da je svaki Srbin i svaka Srpkinja jedna crkva i da svaki pojedinac čini Pravoslavlje. Jer to Pravoslavlje i Svetosavlje nosi Srpski narod u duši i srcu svome kroz vekove, pa ga zato nije u stanju da uništi niko.
Komunisti su to uvideli, uvideo je to i krvavi Ante Pavelić, uvideli su to i zavedena braća Srbi partizani i zato je njihova mržnja još veća. Tom i novom mržnjom napajaju našu zavedenu braću Srbe da se bore protiv samog sebe, jer veruju da je to najbolji način i da unište Srpstvo i Pravoslavlje.
Srpski narod je progledao, makar malo i kasno, kuda ga komunisti vode. On se vraća svojoj svetoj veri. On se vraća iz ponora u koji su ga komunisti svojom lažnom propagandom gurnuli.

BRAĆO SRBI I SESTRE SRPKINjE

Podignuće se pogaženi i krvlju poprskani Sveti Krst, progovoriće Pravoslavna usta onih koji ginuše, ubijaše i vjeru svetu oduzimaše.

BOG JE MOĆAN I SILAN, ON ĆE KAZNITI BEZBOŽNIKE za zločine koje učiniše.

BRAĆO SRBI I SESTRE SRPKINjE!

Pre kratkog vremena prolivena krv Srba mučenika vapije nebu za osvetom. Teško bezvernicima, palikućama, pljačkašima i ubicama jer dolazi dan kada će odgovarati i pred Bogom i napaćenim Srpskim narodom za svoja dela.

BRAĆO SRBI I SESTRE SRPKINjE!

U svim teškim i sudbonosnim danima po Srpski narod, u danima kada nemilosrdno teče Srpska krv i kada na napaćenu i porobljenu zemlju nemilosrdno nasrću bezbožničke horde, ne dajte da vas niko zavodi lažnom propagandom, nego se setite da ste deca Svetog Save i deca Svetog Pravoslavlja. Srpska zemlja tražiće sve dotle Srpsku krv dok se ne ujedinimo i složimo kao narod u istoriji, da pođemo u svetu borbu za KRST ČASNI I SLOBODU ZLATNU. A Bog koji gleda sa visine naše muke i patnje daće nam snage i moći da dočekamo bolju i srećniju budućnost.

ŽIVELA SVETA PRAVOSLAVNA CRKVA KOJA SE BORI I KOJA ĆE POBEDITI!

ŽIVELO NjEGOVO VELIČANSTVO KRALj PETAR DRUGI!

ŽIVEO NAŠ NAPAĆENI NAROD!

Vojni sveštenik Srednjebosanskog
Četničkog korpusa
Miladin Petrović, s. r.

AVVII, BH-P-1000.

Veroljub Maletić:
Motajička četnička brigada
kroz dokumenta, fotografije i pjesme
Kragujevac, 2012.

IZVOR ZA FOTOGRAFIJU: „POGLEDI“

Priredio: Goran Legenović

Izvor: Srbi u Bih

Vezane vijesti:

Golgota Dinarske divizije | Jadovno 1941.

Saslušanje uhvaćenog ustaše | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top