fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Vlasti umanjuju zvjerstva ustaša

Knjiga „Dnevnik Ane Frank“ izbačena je sa popisa lektire u hrvatskim školama, a hrvatske vlasti umanjuju zvjerstva koja su počinile ustaše, prenosi francuska medijska kuća “ FRANCE  24″.

Dnevnik Ane Frank

„Kritičari posljednjih godina optužuju hrvatske vlasti da umanjuju zvjerstva koja su počinile ustaše, te da zatvaraju oči pred navalom nostalgije za pronacističkom prošlošću“, ističe ovaj medij.

“ FRANCE  24″ podsjeća i na slučaj iz 2017. godine kada je u Šibeniku spriječeno postavljanje izložbe „Ana Frank – istorija za sadašnjost“.

Tada je, kako podsjeća ovaj medij, Josipu Belamariću, direktoru Tehničke škole, koja je bila domaćin izložbe, zasmetalo što su na njoj partizani prikazani „kao cvijeće“, za razliku od ustaša koji su portretirani kao zločinci koji su klali Jevreje i izgladnjivali djecu, pa je tražio da se dio, po njemu spornih panela, ukloni.

Organizatori izložbe, Udruženje „Hermes“, na to nije pristalo, pa su iz škole povukli cijelu izložbu.

„Direktor škole je osporavao to što su pronacističke ustaše predstavljene kao zločinci dok su zločini njihovih protivnika komunista ignorisani“, navodi “ FRANCE 24“ i podsjeća da su ustaše pobile stotine hiljada Srba, Jevreja, Roma i Hrvata koji su bili antifašisti.

Blaženka Divjak Foto: Index.hr
Blaženka Divjak Foto: Index.hr

Ovaj medij piše i da je odluka o izbacivanju „Dnevnika Ane Frank“ izazvao bijes u Hrvatskoj i da je gotovo 3.000 ljudi potpisalo peticiju u kojoj se traži da se ta knjiga vrati na popis lektire.

“ FRANCE 24“ prenosi i izjavu ministra nauke i obrazovanja Hrvatske Blaženke Divjak koja je poručila da će prihvatiti kritiku u vezi sa ovom odlukom.

U tekstu se dodaje da se potpisnici peticije nadaju da će „Dnevnik Ane Frank“ biti pri vrhu izbora učitelja prilikom pravljenja popisa lektire.

Prema odluci Ministarstva nauke i obrazovanja Hrvatske, sa popisa obavezne lektire izbačena je i knjiga „Ježeva kućica“ Branka Ćopića.

Među izbačenim knjigama su i „Mali princ“, „Srebrne svirale“, „Smogovci“, „Grga Čvarak“, „Alisa u zemlji čuda“, „Breza“, „Poštarska bajka“, „Petar Pan“, „Pinokio“, „Pipi Duga Čarapa“, „Strah u ulici lipa“, „Junaci Pavlove ulice“, „Hahdi“ i brojne druge.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

GlavaševićOdnos prema „Dnevniku Ane Frank“ pokazuje odnos

POKOLj - Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.
POKOLj – Naziv za sistematski državni zločin genocida počinjen nad pravoslavnim Srbima tokom Drugog svetskog rata od strane Nezavisne Države Hrvatske na cijelom njenom teritoriju.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: