fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vlasti u Bihaću od srpskog stratišta napravili zonu za zabavu!

Vlasti Bihaća napravile su od srpskog stratišta Garavice sportsko-rekreativnu zonu na kojoj se održavaju motociklističke trke, piše „EuroBlic“.

Predsjednik Zavičajnog udruženja „Una“ Boško Stojisavljević kaže da već godinama bezuspješno pokušava da od bošnjačkih vlasti u Bihaću dobije dozvolu da se lokalitet Garavica, kao jednog od najvećih stratišta srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu, na dostojan način obilježi i pretvori u spomenik od izuzetne kulturno-istorijske važnosti.
Umjesto toga, nadležni u tom gradu su, prema njegovim rečima, mesto na kojem su hrvatske i muslimanske ustaše za samo nekoliko ljetnjih mjeseci 1941. na najmonstruozniji način ubili više od 12.000 Srba pretvorile u sportsko-rekreativni centar i mjesto na kome se održavaju trke bajkera.

– Garavice nisu izletište i kulturni pejzaž, kako se navodi u sadašnjim zvaničnim dokumentima Grada Bihaća, već mjesto na kojem je poslije Donje Gradine zakopano najviše nevino ubijenih Srba u Drugom svjetskom ratu na teritoriji BiH – ističe Stojisavljević.

Skrnavljenje prošlosti

Dodaje da najbolju sliku odnosa vlasti Bihaća prema srpskim žrtvama ustaških zločina pokazuje to da da se, prema važećim propisima te lokalne zajednice, Garavice nalaze u nadležnosti Sportske dvorane „Luke“.

Predsjednik Udruženja građana „Istočna alternativa“ Vojin Pavlović šokiran je odlukom bihaćkih vlasti da mjesto stravičnog stradanja Srba pretvore u sportsko-rekreativnu zonu.

– Zamislite da nekom u Srpskoj za 10 ili 20 godina padne na pamet da Potočare pretvori u izletište i mjesto na kojem će biti održavane trke motociklista? Ne postoje riječi kojima bi se mogla opisati odvratnost i zgražavanje koje bi svako normalno ljudsko biće trebalo da osjeća zbog toga što se na najgrublji način skrnavi mesto na kojem su zakopane kosti nevino ubijenih – kaže Pavlović.

O razmjerama zločina koji se dogodio na Garavicama, kao i o sramnoj činjenici da su čak i mnogi Srbi nedovoljno upoznati o tom stratištu, prije nekoliko godina govorio je jedan od najpoznatijih srpskih istoričara i predsjednik Međunarodne komisije za utvrđivanje istine o Jasenovcu Srboljub Živanović.

Odmah iza Jasenovca i Jadovnog

On je tada istakao da je, prema nezavisnim britanskim izvorima, na Garavicama kod Bihaća, za samo tri mjeseca 1941, ubijeno čak 14.500 Srba, što ovu lokaciju, odmah poslije Jasenovca i Jadovnog, stavlja na treće mjesto najvećih srpskih stratišta za vrijeme Drugog svjetskog rata.

– Skandalozno mali broj Srba zna za užase koji su se tamo dešavali. Sam Bihać nije mogao da ima toliko stanovnika koliko je na Garavicama pobijeno ljudi. Ustaše su išle duboko u Liku i okolna mesta po Bosni, odakle su dovlačili narod na Garavice i ubijali ga – govorio je Živanović.

Komentar o statusu Garavica novinari su pokušali dobiti od gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića, ali se u njegovom kabinetu nisu javljali na telefonske pozive.
Mjesto od republičkog značaja

Na komemoraciji koja je prekjuče upriličena na Garavicama u znak sjećanja na ubijene Srbe, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će od sljedeće godine taj događaj biti uvršten u kalendar Vlade Republike Srpske, te da će područje Garavica biti proglašeno mjestom od republičkog značaja.

– Namjera je da se ovaj prostor, koji je oskrnavljen, uredi i da to bude državna manifestacija na kojoj će se okupiti veći broj ljudi. Izgradićemo ovdje spomen-crkvu sa spomen-pločom, koja će svjedočiti o ovom strašnom stradanju – obećao je Dodik.

(RTS)

Izvor: VIDOVDAN

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: