Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Vlast krije krstove “Komite”: U Crnoj Gori niko ne uklanja plakate mržnje prema ujedinjenju sa Srbijom

Datum objave: sreda, 3 oktobra, 2018
Veličina slova: A- A+

U poslednjih sedam decenija uveliko se prekraja crnogorska istorija.

Foto: Novosti

VEć dva dana u većini crnogorskih gradova traje kampanja mržnje “nepoznatog autora” kojom se preko plakata sa natpisom “Nikad više 1918”, otvoreno nišani na najavljenu proslavu stogodišnjice ujedinjenja Crne Gore i Srbije. Niko od državnih organa nije se ogradio od sadržine pamfleta u kom se Srbi optužuju za teror, a nije delovala ni komunalna policija.

Iza ovog čina koji je uzburkao duhove u Crnoj Gori, nezvanično saznajemo, stoje pristalice komitskog i zelenaškog pokreta, koji kao svog “ideologa” vide u Krstu Zrnovom Popoviću, vođi komitskog pokreta, učesniku balkanskih ratova, Mojkovačke bitke, ličnosti čija uloga do danas nije u dovoljnoj meri rasvetljena.

Komiti – Zelenaški pokret na “Fejsbuku” imaju svoju stranicu. Uz uobičajenu ikonografiju ide i slogan – “Nikad neće Crna Gora bit obala srpskog mora!!!” Podršku komitima daju nevladine organizacije i udruženja koja neguju ideologiju “zelene Crne Gore” od pre jednog veka, a pridružio im se i deo boraca NOR-a.

Mnogo kontroverzi prati te događaje i daleko vreme. Podeljeni su istoričari i političari. Dešavalo se u međuvremenu da pojedini istraživači “pobrkaju lončiće” pa, recimo, prikazuju vešanje trebinjskih Srba od strane austrougarskih vlasti 1914. godine, nakon Principovog atentata, kao vešanje pobunjenih crnogorskih komita od strane srpskih žandarma u Nikšiću 1919. godine!

– U poslednjih sedam decenija vršeno je veliko prekrajanje nacionalne pripadnosti pravoslavnog naroda Crne Gore – kaže, za “Novosti”, publicista i istraživač istorije Jovan Markuš. – Tako su zelenaši, a među njima i brigadir crnogorske vojske Krsto Zrnov Popović, nastojali zamenom istorijskih teza, predstaviti sebe kao antisrbe, iako službena dokumenta iz vremena knjaževine i kraljevine Crne Gore pokazuju da su po narodnosti, ili nacionalno, bili Srbi.

Markuš poseduje fotokopiju pasoša Krsta Zrnova Popovića koji je izdat u Liježu 1929. godine, od nadležnih belgijskih vlasti, u kojem jasno piše da je on po nacionalnoj pripadnosti – Srbin, a do danas niko nije osporio verodostojnost ovog dokumenta.

SLAVE ŽRTVU I DžELATA

Komita Krsto Zrnov Popović ubijen je 13. marta 1947. godine, kao “ratni zločinac”. Akciju je izvela grupa oficira Ozne u Cucama, pod rukovodstvom pukovnika Veljka Milatovića, čijom voljom je tri decenije kasnije srušena Njegoševa kapela. Zanimljivo je da danas u Crnoj Gori članovi Udruženja NOB-a jednako slave i Krsta i Veljka, žrtvu i dželata – kaže publicista i istraživač istorije Jovan Markuš.

Izvor: Novosti

Vezane vijesti:

Sramni plakati u Crnoj Gori protiv Srba : Oslobodioce sad nazivaju ubicama!
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top