Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Vladika Jovan izlagao na Drugoj međunarodnoj konferenciji „Medicina u Holokaustu i posle“

Datum objave: nedelja, 21 maja, 2017
Veličina slova: A- A+

Episkop Jovan Ćulibrk, predsednik Upravnog odbora Muzeja žrtava genocida održao je u Izraelu zapaženo predavanje pod naslovom:

„Jevrejski medicinski radnici: Od učesnika u jugoslavenskom otporu do istoriografa Holokausta”

Episkop slavonski g. Jovan Ćulibrk, predsednik Upravnog odbora Muzeja žrtava genocida, i istoričar Bojan Đokić, stručni saradnik Muzeja, učestvovali su na Drugoj međunarodnoj konferenciji „Medicina u Holokaustu i posle“. Multidisciplinarna konferencija održana je od 7. do 11. maja 2017. godine na više mesta u Zapadnoj Galileji (Izrael).

Zahvaljujući organizatorima skupa (profesor Smuel Reis sa Bar Ilan Univerziteta, Fakulteta za medicinu u Galileji iz Safeda i dr Miriam Offer sa Programa za studije Holokausta sa Koledža u Zapadnoj Galileji u Akri) konferencija je okupila oko 100 učesnika iz različitih oblasti.

Bojan Đokić je održao predavanje pod naslovom „Suffering of Jewish Health Workers During the Second World War in Yugoslavia“ ( Patnja jevrejskih zdravstvenih radnika tokom Drugog svj. rata u Jugoslaviji), a episkop Jovan predavanje pod naslovom „Jewish Medical Workers: From Participants in the Yugoslav Resistance to Historiographers of the Holocaust“ ( Jevrejski medicinski radnici: Od učesnika u jugoslavenskom otporu do istoriografa Holokausta). Predavanje episkopa Jovana izazvalo je veliku pažnju i podstaklo interesantnu diskusiju.

inenglish

Izvor: Muzej Žrtava Genocida


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top