fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

VITOROVIĆ: TIJELA UBIJENIH SRBA KOMADANA DA SE NE PRONAĐU

Konferencija za novinare povodom 15 godina od osnivanja udruženja Porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova i Metohije.

Konferencija za novinare povodom 15 godina od osnivanja udruženja Porodica kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova i Metohije.


Porodice kidnapovanih i nestalih Srba sa Kosova i Metohije neće odustati od traganja za svojim najmilijim i zahtijevaju da albanski zločinci konačno odgovaraju, ali sumnjaju da se ti podaci namjerno „zamagljuju“ – rečeno je na konferenciji za novinare u Beogradu povodom 15 godina od osnivanja ovog udruženja.

Porodice sumnjaju da se podaci o nestalima zamagljuju sa određenom namjerom, kako bi se manipulisalo podacima, a zločinci izbjegli pravdu i ističu da nema istinskog pomirenja dok ne budu pronađeni ostaci srpskih žrtava, osuđeni zločinci i kidnaperi i dok se prognani Srbi ne vrate na svoja ognjišta.

Zamjenik tužioca Srbije za ratne zločine Miroljub Vitorović kaže da nije optimista da će se pronaći ubijeni i nestali Srbi i da će se doći do istine o tome, jer odgovorni neće dozvoliti da se sazna istina, pošto je to dio nekog projekta.

On je rekao da su zločini na Srbima na Kosovu rađeni tako da se tijela ne pronađu i podsjetio na jednu naredbu takozvane OVK za grupu Srba koja je bila zatvorena u Gnjilanu, da im se tijela raskomadaju i ostaci sklone da nikada ne budu pronađena.

Vitorović je kao primjer naveo Livačko jezero gdje su, prema izjavama neposrednih svjedoka, bacani dijelovi tijela ubijenih Srba, te dodao da je holandski tim ronilaca našao na dnu jezera gomilu smeća od dva metra, ali je prekinuto istraživanje, pošto su naišli na mine.

„Ko je provodio taj projekat, detaljno ga je razradio. Oni koji su odgovorni, sigurno neće dozvoliti da se dokaže da se na Kosovu i Metohiji desio zločin nad Srbima“, rekao je Vitorović.

Predsjednik ovog udruženja Verica Tomanović navela je da su najbliži srodnici ovom udruženju prijavili 686 nestalih Srba, dok se u Prištini nalaze neidentifikovani ostaci 360 lica.

„Sumnjamo da ima pogrešnih identifikacija, mnoga tela su sahranjivana pod tuđim imenima, a u Prištini nema volje za dokazivanjem pravog identiteta ostataka. I pored svega ostajemo odlučni u pronalaženju članova naših porodica“, rekla je Tomanovićeva.

Ona je dodala da je 1998. i 1999. godine bilo pojedinačnih i masovnih otmica Srba na Kosovu i Metohiji i to na očigled međunarodnih snaga Kfora kojima su svi slučajevi prijavljeni.

Član Udruženja Milorad Trifunović kaže da je ubijeđen da nema više živih među otetim Srbima i da se njihova tijela nalaze u jamama, rijekama, jezerima, potocima na Kosovu, gdje Srbi nemaju pristupa, dok se i dalje štite albanske ubice, od kojih neki i dalje sjede u „vladi Kosova“.

„Za posljednje četiri godine nijedna grobnica nije ekshumirana, niti je počelo iskopavanje“, rekao je Trifunović.

Viši kustos Muzeja žrtava genocida iz Beograda Nenad Antonijević rekao je da vijekovima traje netrpeljivost Albanaca prema Srbima, te da se zločini nad Srbima nastavljaju na Kosovu i Metohiji i u 21. vijeku.

On ističe da je u Skupštini Srbije potrebno hitno usvojiti zakon koji bi regulisao prava porodica ubijenih i nestalih Srba na Kosovu.

Predsjednik Udruženja kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simo Spasić rekao je da porodice žele istinu o tome na koji način je neko otet ili ubijen, kao i da zločinci odgovaraju za svoje zločine.

On je naveo da je na spisku ovog udruženja više od 2.666 Srba i da porodice traže da konačno i albanski zločinci odgovaraju.

Iako je njihovo učešće bilo najavljeno, pres-konferenciji nisu prisustvovali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, predsjednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović i ministar rada i socijalne politike Srbije Aleksandar Vulin.

 

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Vezane vijesti:

Da se ne zaboravi!

Ispovest: Likvidirali mi supruga i svekra, a sada hoće da unište moj život i život moje dece!

Poziv za obeležavanje godišnjice martovskog pogroma u Gračanici

Kosovo – Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: