fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Visoko: Grafiti uvredljivog sadržaja na pravoslavnoj crkvi

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2015/Grafiti_na_pravoslavnoj_crkvi_u_Visokom.jpg

Pravoslavna crkva u Visokom bila je meta vandalskih napada – na spoljnim zidovima pomoćnih objekata crkve osvanuli su grafiti uvredljivog sadržaja

SARAJEVO – Pravoslavna crkva u Visokom, koja je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, bila je meta vandalskih napada – na spoljnim zidovima pomoćnih objekata crkve osvanuli su grafiti uvredljivog sadržaja.

Paroh i starešina crkve svetog Prokopija Marko Jakovljević potvrdio je danas Feni da je policija uradila uviđaj, a da prve informacije pokazuju da su u crkvu pre dva dana provalila deca, sudeći po otiscima stopala.

„Međutim, sigurno deca nisu mogla pisati grafite, to su uradile starije osobe“, smatra paroh i dodaje da je, verovatno, bilo više grupa s obzirom na natpise simbola i grbova više navijačkih grupa.

Nepoznate osobe u crkvu su ušle kroz prozor i razbacale stvari koje su se nalazile u oltaru, a Jakovljević je istakao da nišsta nisu ukrali i da im je cilj bio samo da nanesu štetu.

Uviđaj je obavila Policijska uprava Visoko, a služba Civilne zaštite opšine Visoko očistila je grafite i izvršila sanaciju nastale štete.

U saradnji s Elektrodistribucijom Zenica, poslovnica Visoko, dogovoreno je dodatno osvetljenje verskog objekata koje će finansirati opština.

Crkva je proglašena nacionalnim spomenikom BiH odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika 8. marta 2004. godine.

Nacionalni spomenik sastoji se od crkve, crkvenog dvorišta, ogradnog zida, ulazne kapije, parohijskog doma i pokretnog nasleđa koje čini 18 ikona.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

NA SRPSKOJ CRKVI U FENIKSU USTAŠKI SIMBOLI 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: