Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

VIŠE OD POLOVINE HRVATA I DALjE VOLI TUĐMANA

Datum objave: petak, 15 maja, 2015
Veličina slova: A- A+
Franjo_Tudjman_1.jpg
Franjo Tuđman

Ankete pokazuju da 56 odsto Hrvata pozitivno ocjenjuje Franju Tuđmana, prvenstveno zbog ratnih dešavanja i politike samostalnosti Hrvatske.

Hrvati Tuđmana, 15 godina nakon njegove smrti, smatraju kvalitetnijim političarem od svih dugih demokratski izabranih premijera i predsjednika koji su došli nakon njega.

Posljednja velika anketa “Ipsosa” pokazuje da Tuđmana samo 14 odsto anketiranih smatra izrazitim negativcem, dok 27 posto građana smatra da je bio i pozitivan i negativan.

Oko 47 odsto ispitanika vjeruje da je Tuđman vladao demokratski, dok 41 odsto navodi da je bio autokrat.

Samo 19 odsto birača smatra da je Tuđman odigrao pozitivnu ulogu u periodu privatizacije, a 33 odsto misli da je njegova uloga u hrvatskoj ekonomiji bila pozitivna.

Kad su u pitanju ljudska prava, Tuđmana pozitivno ocjenjuje 42 odsto građana, a 41 odsto Hrvata smatra da je Tuđman igrao pozitivnu ulogu po pitanju međunarodnog pozicioniranja Hrvatske.

U Hrvatskoj se obilježava godišnjica Tuđmanovog rođenja, a lideri svih stranaka, prvenstveno sa desnice, naglašavaju da je Tuđman “ostvario snove svoga naroda”.

Zapadni i mediji u regionu podsjećaju da je Tuđman za druge narode, a naročito Srbe, bio sporna ličnost.

Podsjećaju na njegovu izjavU iz devedesetih godina da se: “Ponosi što mu žena nije ni Jevrejka ni Srpkinja”.

Pamti se i Tuđmanovo priznanje na jednom od zagrebačkih mitinga da: “Rata ne bi bilo da ga Hrvatska nije htjela”.

Tuđmanova naredba sa čuvenog sastanka na Brionima da “Srbima treba zadati takve udarce da oni praktično nestanu”, za mnoge je i danas krunski dokaz osnovnog cilja akcije “Oluja”.

Tuđman je vršio konstantnu reviziju broja žrtava u ustaškom logoru Jasenovac, a svoju knjigu “Bespuća povjesne zbiljnosti” morao je da dorađuje i briše neke dijelove za inostrana izdanja, jer se negativno izjašnjavao o broju stradalih Jevreja tokom nacističkih čistki – podsjećaju portali.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

Izjave Tuđmana na Brionima dokaz genocidne namere – Jadovno …

„Gazimestanski govori“ sa suprotne strane – Jadovno 1941.

Očaranost Tuđmanom – Jadovno 1941.

Dr Franjo Tuđman – Zloduh broj 1 – Jadovno 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top