Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Video otkriva zabranjenu istinu: Ovako su Amerikanci i Englezi sravnili sa zemljom Novi Sad

Datum objave: četvrtak, 1 juna, 2017
Objavljeno u Ostala stratišta
Veličina slova: A- A+

Bombardovanje_Novog_Sada_1944.jpg

Na petominutnom snimku se mogu videti građani kako u centru grada, na Trgu slobode beže u skloništa, avioni iznad grada, kao i eksplozije i dim od posledica bombardovanja.

Istorijski arhiv grada Novog Sada objavio je na svom Jutjub kanalu do sada neviđen snimak bombardovanja Novog Sada iz 1944. godine.

Kako su rekli u arhivu, snimak je nedavno otkriven i potom sređen u saradnji sa RTV i prikazan tokom izložbe o 70 godina od oslobođenja Novog Sada, a sada je postavljen na interenet kako bi i šira javnost imala priliku da ga vidi.

Na petominutnom snimku se mogu videti građani kako u centru grada, na Trgu slobode beže u skloništa, avioni iznad grada, kao i eksplozije i dim od posledica bombardovanja.

Snimak prikazuje i mnoge uništene objekte, ali nije moguće identifikovati tačno iz kojih su delova grada.

Moguće je prepoznati porazrušene zgrade u ulici Maksima Gorkog u delu koji je nabliži keju, kao i fabrička postrojenja koja su nekad bila u Radničkoj ulici, poput Albusa.

Otkrivanje ovog snimka će pomoći novosadskim istoričarima da više istraže šta se dešavalo tokom avgusta i septembra 1944. godine u Novom Sadu, jer se do sada ova tema slabo istraživala.

Mnogi podaci su otkriveni prethodnih godina i to zahvaljujući interentu na kojem su se pojavili izveštaji o letovima američke i britanske avijacije.

Za Novi Sad su bili najvažniji podaci o delovanju 15. Vazduhoplovne armije anglo-američkih snaga stacionirane u Italiji koja je bombardovala grad desetak puta, jer do danas nije potvrđeno koliko je ukupno naleta bilo.

Samo anglo-američko bombardovanje je bilo dosta neprecizno i na meti su se našle fabrike, aerodrom, kasarne, objekti okupacionih vlasti, električna centrala, železnička infrastruktura i most na Dunavu, ali i objekti običnih Novosađana.

Civilni objekti koji su tada oštećeni su se nalazili ne samo pored objekata koji su bili na meti napada. Tačnih podataka o broju nastradalih u bombardovanju 1944. godine nema, a procene idu i preko 1.000 poginulih.

Pomenimo da je Novi Sad tokom Drugog svetskog rata bombardovan i aprila 1941. kada su nemački bomabrderi bacili bombe na vojne i civilne objekte u gradu. Neki hroničari beleže, da su sovjetski avioni pred oslobođenje oktobra 1944. godine takođe imali manja dejstva nad područjem grada ali bombardujući isključivo nemačke i mađarske vojne kolone u povlačenju.

Izvor: SRBIN INFO

Vezane vijesti:

SAMI SEBI NEPRIJATELjI: Leskovac sravnjen po želji Koče …

Tito je tražio bombardovanje Srbije 1944! – Jadovno 1941.

Savezničko bombardovanje Beograda prije 71 godinu – Jadovno …

KRVAVI USKRS 1944. Saveznici nas bombardovali na Titov …

„Njihov uskršnji dar, u crno zavijeni Beograd“ – Jadovno 1941.

GODIŠNjICA BOMBARDOVANjA KASETNIM BOMBAMA …

SJEĆANjE NA DAN POČETKA AGRESIJE NATO-a NA SR …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top