Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Video: Kultura sjećanja i pamćenja – Ilija Ivanović

Ispovijest Ilije Ivanovića preživjelog jasenovačkog logoraša i učesnika proboja 22 aprila 1945. dala  je novi pogled  učesnicima projekta na strašne dane genocida iz percepcije žrtve. Časni starina na divljenje svih prisutnih, stojeći čitavo vrijeme, iznosio je svoja sjećanja na sužanjske dane, dane patnje, gladi i svakodnevnog susreta sa smrću dok je radoznalosti i posvećensot studenata istorije dostizala amplitudne visine.

Posebna želja da se isprati svaka riječ,svaki pokret svjedoka najtežih dana srpske nesreće pokazala  je da se nije trebalo čekati do sada da naš fakultet i studijski program ugoste i čuju suštinsku osnovu kulturalnog pamćenja ispovijest preživjele žrtve. Iako to  pokazuje nedostatak sistemskog rada do sada ponosni smo na činjenicu da su ovakvu stvar uradili upravo sami studenti uz nesebičnu pomoć ljudi entuzijasta .

Mirna potkozarska porodica koja je živjela od poljoprivrede, završava u Jasenovcu a  tada trinaestogodišnji diječak upoznaje strahote uma zločinca u godinama kada je trebao imati najljepše dijetinjstvo.  Brutalna smrt logoraša  zbog zalogaja kupusa, sistematsko razbijanje porodica, svakodnevni susret sa krvnicima,slika zarobljenica koje otpremaju u Gradinu nastojeći da ih ponize pred  strašnu smrt, glad kao vijesnik smrti i  zanimljiva priča  izbavljenja koja tek počinje probojem, traumatični doživljaji poslijedica logora nakon rata slike koje su se kao na filmskoj traci odvijale pred slušaocima ali koje su sa lakoćom prešle na pravu stranu poistovjećivanja sa  žrtvom preživljavanja njegove sudbine ,emotivno bar na tren, bar na minut.

Svaka riječ Ilijina dugo je odzvanjala i dobijala  nekako krunski eho  hodnicima ovog poslijepodneva. I nešto više  i od sat vremena  ove energične i iskrene primopredaje  strašnog iskustva genocida i Holokausta prošlo je kao tren a stekao se utisak da bi da je ova priča trajala  i mnogo duže opet bi bila ovako toplo i znatiželjno primljena,iščekujući još…

10.04.2012.

Vezane vijesti:

Video: Kultura sjećanja i pamćenja – Jovan Mirković

Video: Kultura sjećanja i pamćenja – Mr Goran Latinović

Video: Kultura sjećanja i pamćenja – Dr Milan Koljanin

PREDAVANjA O ODNOSU PREMA ŽRTVAMA HOLOKAUSTA I GENOCIDA

Video: Kultura sjećanja i pamćenja – otvaranje seminara

Video: Kultura sjećanja i pamćenja – prof. dr Nikola B. Popović

Video: Kultura sjećanja i pamćenja – Predrag Lazarević

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: