Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Veterani Srpske: Neophodan novi zakon o borcima

Predstavnici udruženja „Veterani Republike Srpske“ iz istočne Hercegovine istakli su neophodnost donošenja novog zakona o borcima za koji su sačinili prednacrt, te ukazali na potrebu stvaranja novog registra boraca.

Veterani RSPredstavnici ovog udruženja pozvali su predstavnike političke vlasti, kao i borce, na jedinstvo i da „smire situaciju, jer su pojedinci predaleko otišli“.

„Velika je žrtva ugrađena u Republiku Srpsku i ako su se borci 1991. godine odazvali i odbranili ove prostore u odbrambeno-otadžbinskom ratu, onda ni danas Republika Srpska ni u jednom trenutku ne smije biti na pazaru“, rekao je novinarima danas u Trebinju član Upravnog odbora „Veterana Republike Srpske“ i predsjednik Gradskog odbora ove organizacije u Trebinju Žarko Kučinar.

Kučinar je dodao da se veterani zalažu da pitanje boraca Republike Srpske postane ustavna kategorija, te da su predložili novi zakon o borcima, koji je još u prednacrtu, a koji kao novinu donosi preciznije kriterijume u vezi sa pravom boraca na privilegovano zapošljavanje.

Prema njegovim riječima, novina u prednacrtu je izrada novog registra boraca, jer je na postojećim spiskovima veliki broj onih koji nisu bili borci.

„Neću licitirati sa ciframa, ali sigurno je da danas ima dvostruko više boraca nego što je bilo 1991. godine. Smatramo da dezerteri ne mogu biti ni među borcima, niti važan politički faktor“, rekao je Kučinar.

Kučinar kaže da „Veteranima Republike Srpske“ nije cilj razbijanje boračkog jedinstva.

„Mi i dalje smatramo da smo pod istom kapom, ali nas nervira i ubija nerad Boračke organizacije, koja se pretvara u birokratski aparat – koji sam sebi služi, a ne borcima“, rekao je Kučinar.

Pročitajte više na: Radio Televizija Republike Srpske

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: