fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Вештак монтирао Тузланску капију

Чека одлуку суда у Београду: Новак Ђукић (у плавој јакни)
Чека одлуку суда у Београду: Новак Ђукић
(у плавој јакни)

Некадашњи генерал Војске Републике Српске, Новак Ђукић који је због догађаја у Тузли 1995. године пред Судом БиХ осуђен на 20 година, најавио је кривичне пријаве против судског вештака из Сарајева Берка Зечевића на основу чије експертизе је и донета та пресуда и Н. Н. особе за коју је уверен да „стоји иза свега“.

Вишу суд у Београду у петак, 15. априла, требало би да одлучи хоће ли босанску пресуду ратификовати или не, а генерал Ђукић за „Вести“ каже да ће без обзира на исход тог поступка тражити правду и кроз ове кривичне пријаве.

Нека се Србија угледа на Босну

Крстан Симић истиче да босанска пресуда против генерал Ђукића садржи неколико елемената очигледне повреде права на правично суђење.
– Поступак признавања пресуде не представља суђење де ново. Међутим пресуда мора бити подвргнута свим правним тестовима, а посебно са аспекта заштите људских права која су универзална вредност цивилизованог друштва – каже Симић и истиче да чак и правосудни систем БиХ студиозно разматра захтеве за извршење пресуда других држава наводећи примере пресуда Дражену Големовићу и Кутли Мирославу, па чак и смањује пресуђену казну као што је било у случају Огњена Шимића.

– Осуђен сам на бази претпоставки и озбиљно монтираног процеса, упркос два супротна налаза и мишљења вештака због чега је пред Судом БиХ морало да се уради супервештачење, а није. Због тога сам приморан да поднесем кривичну пријаву и против Зечевића и Н. Н. лица зато што је очигледно да је налаз вештака свесно сачињен противно правилима струке или под притиском Н. Н. лица како је изјављивао сам вештак Зечевић – каже Ђукић.

Он истиче да како би доказали да није крив, група вештака из Србије, али и експерата из Израела, Француске и Чешке учествовала у потпуној реконструкцији догађаја на Тргу Капија у Тузли када је, према званичној верзији, са српских положаја испаљена граната која је побила 71, а ранила 240 људи.

– Са екипом стручњака урадили смо многе огледе како бисмо проверили налаз и мишљење вештака Берка Зечевића. Провели смо на терену 93 дана од чега је изградња реплике Трга Тузланска капија трајала 52 дана, док је десет дана утрошено на припремање огледа, а 30 на њихово извођење. Ангажовани вештаци, укључујући и оне из иностранства дошли су до закључка да последице које су наступиле на терену апсолутно искључују пројектил топа од 130 милиметара. Такође су и одређеним проверама углова закључили да углови долета гранате које је успоставио вештак Зечевић стручно нису одрживи. Закључке ових вештака потврђује и чињеница да током доказног поступка никада у судници нису показани гелери на основу којих би се могао утврдити да се не ради о топовској гранати – истиче генерал Ђукић.

Некадашњи члан Уставног суда БиХ, адвокат из Бањалуке, Крстан Симић каже да Виши суд у Београду пред собом има „суптилан правни поступак“ чија поента није пуко „извршавање пресуде“ Суда БиХ.

– БиХ има богату и разноврсну праксу у извршавању и признавању ових пресуда. Чини ми се да би и Србија морала успоставити исте стандарде, а напомињем да је Апелациони суд у Београду 25. децембра 2015. године донео пресуду у случају Јуришић која је готово идентична пресуди генералу Ђукићу. Сматрам да Србија на генералу Ђукићу треба обезбедити идентичне стандарде које је успоставила у случају Ђуришић. У супротном би се радило о дискриминацији на штету генерала Ђукића, а било би нарушено и начело правне сигурности, те стандарди која је успоставила сама Србија – истиче Симић.

Аутор: Ђ. Баровић

Извор: Вести онлине

 

Везане вијести:

Савчић: Бројни докази за злочин у „Тузланској колони“ | Јадовно …

Ивошевић: Захтјев за понављање поступка Н. Ђукићу | Јадовно

Српска граната није убила људе у Тузли

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: