fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Veštak iz Srbije ukazuje da Glavaš nije kriv za ubistvo Čedomira Vučkovića

Među brojnim sudskim postupcima koji su prekinuti zbog koronavirusa je i onaj protiv Branimira Glavaša i drugih optuženih za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine, od kojih je najpoznatiji slučaj „Garaža”, odnosno smrt Čedomira Vučkovića, navodnog atentatora na Glavaša, piše „Jutarnji list”.

Branimir Glavaš snimljen 1991. godine, kada su se dešavali zločini nad Srbima u Osijeku (Printskrin)

Glavaš i njegova odbrana su sve vreme tvrdili da on nema veze sa tim ubistvom, a sada odbrana ima i nalaz sudskomedicinskog veštaka koji tvrdi da su za Vučkovića smrtonosni bili hici koje je u njega ispalio Krunoslav Fehir, sada već bivši krunski svedok koji je u više navrata dao iskaz pred sudom.

Pred hrvatskim sudom to je spreman da potvrdi i profesor dr Đorđe Alempijević, ekspert sudske medicine sa beogradskog Instituta za sudsku medicinu „Milovan Milovanović”.

On je svoje mišljenje dao na zahtev Glavašove odbrane, nakon što je proučio dokumentaciju iz spisa, video snimke sa mesta zločina, zapisnike sa obdukcije i uviđaja a pročitao je i iskaze svedoka i veštaka.

Kada je reč o akumulatorskoj kiselini koju je Vučković bio prisiljen da popije, Alempijević je zaključio da količina popijene akumulatorske kiseline, odnosno razblažene sumporne kiseline, nije bila znatna kao i da na osnovu raspoložive dokumentacije nije vidljivo da je kod Vučkovića postojalo neko stanje (provala želuca) koje može dovesti do ubrzanog nastupanja smrti.

Krunoslav Fehir 

Ipak, Alempijević ne isključuje mogućnost da je smrt nastupila i od trovanja kiselinom. Međutim, on tvrdi da je Vučković zbog ustrelnih rana izgubio veliku količinu krvi a na to, po njegovim mišljenju, ukazuju tragovi krvi na mestu događaja i na njegovoj odeći. To naglo krvarenje, zbog iskidanih vena duž prostrelnih kanala u donjem delu trupa i desne podlaktice je u direktnoj uzročno-posledičnoj vezi sa ustrelnim ranama.

U nalazu veštaka iz Beograda navodi se da se „na osnovu izvršene analize nedvosmisleno može zaključiti da je kvalitet izvršenog pregleda i obdukcije leša pokojnog Čedomira Vučkovića i sačinjene dokumentacije ispod očekivanog nivoa”. Osim toga, veštak je ukazao i na, prema njegovom mišljenju, niz nepravilno utvrđenih elemenata pri obavljanju obdukcije i greške u zapisniku o obdukciji.

Nalaz stručnjaka iz Beograda bio je povod odbrani Glavaša da protiv Fehira podnese dopunu krivične prijave. Sada oni terete njega da je zapravo on izvršio ratni zločin pucajući u Vučkovića 31. oktobra 1991. godine u blizini štaba Teritorijalne odbrane u Osijeku.

Glavaševi advokati tvrde da je Fehir, sa sada pokojnim Zoranom Brekalom, zlostavljao Vučkovića, udarao ga i prisiljavao ga da popije akumulatorsku kiselinu. Kada je Vučković, tvrde advokati Glavaša, Fehir je pucao u njega. Teško ranjena žrtva je prešla nekoliko metara a zatim pala i preminula.

Ubistvo Vučkovića je u „Slobodnom tjedniku” prikazano kao „neuspeli pokušaj atentata na Glavaša” pri čemu je ubijen „neuspešni atentator”.    

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: