Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Весна Пусић: Границу мора да утврди суд

Шеф дипломатиjе Хрватске Весна Пусић за “Новости“ о односима Загреба и Београда и свим отвореним питањима

Весна Пусић

Весна Пусић


ГРАНИЦА између Хрватске и Србиjе, по мом мишљењу, на краjу ће се решити одлуком међународног суда. То jе наjмање болно решење и не треба више имати илузиjа да се то може решити договором.
Ово у разговору за „Новости“ поручуjе Весна Пусић, шефица хрватске дипломатиjе, коjа ће у среду угостити свог српског колегу Ивицу Дачића.

Она односе две државе оцењуjе веома добрим и коректним, демантуjући да ће Загреб на било коjи начин заустављати Србиjу на њеном европском путу.

– Наш jе интерес да Србиjа, али и све земље региона, напредуjу према Европи.

Хоћете ли са Дачићем разговарати о Вељку Марићу и захтевима Загреба да служи казну у Хрватскоj?

– Марић jе осуђен у Србиjи по закону коjим jе Београд прогласио регионалну jурисдикциjу, што иначе не постоjи као могућност. Постоjе земље коjе су прогласиле универзалну jурисдикциjу или у своjоj земљи, али регионалну ниjе нико прогласио. Већ дуго преговарамо да Марић служи казну у Хрватскоj и надам се помацима.

Питање несталих и даље оптерећуjе хрватско-српске односе. Може ли се решити та тема?

– Разговараћемо да коначно решимо то питање. Има заправо релативно мало, око 200, несталих са српске стране. Сви нестали су „наши“ нестали, тиме да су неки етнички Хрвати из Хрватске, а неки етнички Срби из Хрватске. А они су исто наша одговорност и наш jе интерес да се њихова судбина расветли.

Како оцењуjете то што председник Николић сматра да jе сада на реду да Загреб њега позове у госте? Да ли он на таj начин минира малтене уговорену посету Колинде Грабар Китаровић Београду?

– Разговараћу са своjим српским колегом да рашчистимо ту ситуациjу. Што се министара спољних послова тиче, сада jе ред за Дачићев долазак у Хрватску, а разговараћемо о могућим председничким посетама. Мени jе свакако драго чути да у региону постоjи добра воља да се ти сусрети догоде. Сећамо се и времена када jе била ситуациjа да нико ни са ким ниjе разговарао.

Како у овом часу видите хрватско-српске односе?tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2015/Vesna_Pusic_2.jpg
– Мислим да су веома добри, коректни. Не веруjем у политику љубави и мржње. Мислим да у политици, а и у односима међу државама, jедино што jе опасниjе од мржње jесте љубав. Та се веома брзо претвара у неке чудне и опаке претензиjе. Дакле, данас постоjи пуна свест да треба да покажемо способност у свом суседству да можемо цивилизовано да функционишемо. Једино нас тако и други, од Европе надаље, могу озбиљно да узимаjу. С никаквом великом љубави или мржњом, већ ефикасно.

Може ли Хрватска да закочи пут Србиjе у ЕУ, како jе то вама своjевремено чинила Словениjа?

– Та опасност уопште не постоjи. Не сматрамо да би се хрватски значаj у ЕУ смањио уласком Србиjе, већ jе то и наш безбедносни интерес. Потребно jе напредовање свих земаља, са коjима се граничимо, према стандардима ЕУ. На таj начин добиjамо сигурне и стабилне земље на своjим границама. Зато ћемо помоћи Србиjи на њеном европском путу. У том смислу ми немамо неки арогантни став, „с висине“, jер знамо како jе и нама било тешко. Али се исплатило.

 

МНОГИ ЗАРАЂИВАЛИ ПОЕНЕ НА ШЕШЕЉУ
МОЖЕ ли се очекивати спуштање тензиjа, коjе су изазвале изjаве Воjислава Шешеља?

– Шешељ jе jако заоштрио све то, не његова реторика, jер jе она изван било каквог политичког дискурса. Али реакциjе на то са свих страна су биле жестоке. Оно што говори о успешности наше политике jе чињеница да смо све то време били у стању да нормално комуницирамо. Чак и када су поjединци то покушали користити за политичке поене у неким предизборним ситуациjама.

 

Извор: НОВОСТИ

 

Везане виjести:

Воjвода Шешељ тресе Хрватску – Jadovno 1941.

ОТАЦ ВЕСНЕ ПУСИЋ УСТАШКИ СУДИЈА! – Jadovno 1941.

хрватска ће блокирати интеграциjе ако то желе берлин и …

Колинда цепа Србиjу – Jadovno 1941.

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: