Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Vesić: U pripremi Zakon o Starom sajmištu

Datum objave: utorak, 6 decembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Srbija je jedna od retkih zemalja koja je pristupila rešavanju problema povraćaja imovine Jevreja koju zbog Holokausta nije imao ko da nasledi, izjavio je danas gradski menadžer Goran Vesić.

Goran Vesić (Foto Tanjug)
Goran Vesić (Foto Tanjug)

Grad je podržao tu inicijativu i zajedno sa Agencijom za restituciju insistirao da se usvoji takav zakon, rekao je Vesić koji je danas u Beogradu prisustvovao konferenciji „Zakon o otklanjanju posledica oduzimanja imovine žrtvama Holokausta koje nemaju živih zakonskih naslednika- istorijat i primena”.

„Vlada Srbije je ove godine donela hrabar zakon iz prostog razloga što mi nismo bogata zemlja. Mnogo bogatije zemlje od nas još uvek nisu rešile ovo pitanje, a mi smo to uradili jer je ovde u pitanju istorijska pravda i nešto što mora da se reši”, istakao je Vesić novinarima nakon konferencije održane u Agenciji za restituciju.

Nažalost, skoro 80 godina od Holokausta, pitanje povraćaja imovine još uvek nije rešeno, rekao je Vesić i dodao da je situacija takva ne samo u Srbiji, već i u drugim zemljama.

„Ono na čemu insistiramo je ne samo da se vrati imovina, već i da se dostojno obeleži Staro Sajmište kao mesto gde su stradali prevenstveno Jevreji, a onda i Srbi i drugi antifašisti”, naglasio je Vesić.

Prema njegovim navodima, Grad Beograd zajedno sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja priprema Zakon o Starom Sajmištu koji će omogućiti da se brže reše imovinsko pravni odnosi i da se Staro Sajmište pretvori u Memorijalni centar.

„Već smo postigli veliki napredak po tom pitanju u smislu da smo raščistili Centralnu kulu na Starom Sajmištu, a blizu smo raščišćavanja još jednog objekta”, podvukao je gradski menadžer.

(Tanjug)

Izvor: POLITIKA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top