fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vesić sa antifašistima položio vence na Starom sajmištu

Beograd je danas domaćin sednice izvršnog odbora Međunarodne organizacije antifašističkog pokreta u Evropi

Foto Tanjug
Foto Tanjug

Beograd je danas domaćin sednice izvršnog odbora Međunarodne organizacije antifašističkog pokreta u Evropi, a gradski menadžer Goran Vesić je sa predsednikom te organizacije Vilmošem Hantijem i predsednikom SUBNOR-a Dušanom Čukićem položio vence na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu.

Izrazivši zadovoljstvo dolaskom antifašista u Beograd, Vesić je novinarima posle polaganja venaca rekao da su Grad Beograd i Vlada Srbije učinili ogromne napore u poslednjih nekoliko godina kako bi Staro sajmište konačno postalo memorijalni kompleks.

Kako kaže, stvaraju se uslovi da se to dogodi u narednih nekoliko godina.

„Raselili smo centralnu kulu, pred donošenjem smo zakona o memorijalnom kompleksu Staro sajmište i verujem da se stvaraju uslovi da u narednih nekoliko godina ovo mesto bude dostojno obeleženo. Kroz to mesto stradanja prošlo je skoro 40.000 ljudi“, rekao je Vesić.

On je istakao da postoj moralna obaveza prema onima koji su stradali, a to su uglavnom prvo bili Beograđani, a kasnije su u taj logor dovođeni i ljudi iz drugih delova Jugoslavije, da dobiju dostojno obeležje.

To bi, kaže gradski menadžer, postalo mesto na kome bi se učilo o holokaustu, antifašizmu i svim strahotama fašizma, odnosno nacizma.

Vesić je podsetio da je u logoru na Starom sajmištu tokom Drugog svetskog rata ubijeno oko 11.000 Srba, 7.000 Jevreja i nekoliko stotina Roma.

„To je jedan od retkih logora u Evropi koji još uvek nije obeležen i u kome su stradali Jevreji, Srbi i mnogi antifašisti upravo zato što su se borili protiv nacizma“, rekao je on.

Međunarodnu organizaciju antifašističkog pokreta Evrope čini preko 30 zemalja i Izrael, a njen predsednik Vilmoš Hanti izrazio je zadovoljstvo dolaskom predstavnika Grada Beograda Gorana Vesića, navodeći da će to poneti kao poruku u sve zemlje Evrope, jer, kako ističe, „tako treba raditi“.

Kao antifašista poručio je vladama da ne koketiraju sa ekstremnom desnicom već bi, ističe, trebalo da se od nje ograde.

Predsednik SUBNOR-a Dušan Čukić najavio je da će Beograd u najskorije vreme biti središte međunarodne konferencije Balkanskih antifašista o tome da ovaj deo Evrope nikada više ne bude „bure baruta“ i „moneta za potkusurivanje“ raznoraznih interesa.

SUBNOR Srbije je za to, kaže, dobio podršku i međunarodne federacije pokreta antifašista čije je sedište u Berlinu čiji komitet retko zaseda van svog sedišta.

„Ovog puta je učinio izuzetak da bi priznao SUBNOR-u i državi Srbiji konstantnu i upornu borbu za mir i dobru atmosferu u svetu i na našem području“, rekao je Čukić.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Dragan Popović: Staro sajmište je simbol sveopšteg stradanja

Logor Staro Sajmište čeka da bude dostojno obeležen

Helsinški odbor Srbije želi staviti hipoteku Srbiji, amnestirati Hitlera i Pavelića ?

Aleksandar Nećak: SEĆANjE NIJE DOVOLjNO

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: