Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

“Veritas” saopštio imena 20 identifikovanih Srba

Datum objave: utorak, 5 juna, 2018
Objavljeno u Oluja, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas” saopštio je danas imena 20 Srba koje je identifikovao Zavod za sudsku medicinu u Zagrebu, od kojih je najstarija žrtva Todor Dukić iz Biljana Gornjih, kod Benkovca, rođen 1909. godine, a najmlađa Đurđica Milić iz Blatuše, kod Vrginmosta, rođena 1969. godine.

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Riječ je o stradalim na području sjeverne Dalmacije, Like, Korduna, Banije i zapadne Slavonije od 1991. do 1995. godine.

Među identifikovanim su Branko Roknić iz Kordunskog Ljeskovca, kod Slunja, Ljubica Milić iz Blatuše, kod Vrginmosta, Milan Gruborović iz Malog Gradca – Glina, Neđeljko Karan iz Kestenovca – Vojnić, Miloš Dejanović iz Ruševice – Slunj, Ilija Dunović iz Primišlja – Slunj, Branko Milković iz Plaškog, Bogdan Logov iz Utolice – Kostajnica, Boško Knežević iz Šaša – Kostajnica.

DNK metodom identifikovana je i Jovanka Bokan iz Bosanskih Osredaka kod Drvara, Vukosava Rstić iz Bukovića – Benkovac, Ilija Lakić iz Biljana Donjih – Benkovac, Stevo Cupać iz Korlata – Benkovac, Dušan Jokić iz Gračaca, Nikola Srmzlić iz Ruševice – Slunj, Slavko Krajnović iz Prgomelje – Pakrac i Stanko Protić iz Šnjegavića – Slavonska Požega.

U organizaciji samih porodica, na području Hrvatske i nekadašnje Republike Srpske Krajine /RSK/, BiH i Srbije, ekshumirano je ukupno 1.500 tijela Srba, od čega je do sada identifikovano njih 1.087.

Na spisku nestalih “Veritasa” još se nalazi 1.788 lica srpske nacinalnosti koja su nestala u periodu od 1991. do 1995. na području Hrvatske i bivše RSK. Među nestalima su 1.283 civila, od čega 497 žena.

“Veritas” raspolaže pouzdanim podacima za još 256 registrovanih grobnih mjesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci Srba stradalih na pomenutom području i u istom periodu, koji i 23 po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Identifikovano 20 Srba ubijenih 1995. godine
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top