Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Velimirović: Ko odgovara za 1650 mrtvih ?

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/janko-velimirrovic.jpg

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović izjavio je da je krajnje neprihvatljivo da ni nakon 17 godina od stravičnog zločina nad srpskim vojnicima i civilima u Mrkonjić Gradu još niko nije odgovarao.

“Neprihvatljivo je da još niko nije odgovarao za mnogobrojne zločine nad srpskim vojnicima i civilima na području zapadne Krajine od ulaska Hrvatske vojske 1995. godine do povratka srpskog stanovništva u februaru 1996. godine”, rekao je Velimirović Srni.

On je podsjetio da ovi zločini još nisu procesuirani pred pravosuđem BiH, kao i u Hrvatskoj, gdje je podignuta samo jedna optužnica za zločine u Mrkonjić Gradu protiv pripadnika 7. Gardijske brigade Hrvatske vojske “Pume”.

“Prema načinu procesuiranja i dokumentovanja ovog zločina u Hrvatskoj ne možemo očekivati bilo kakvu osuđujuću presudu, jer navodno nema saradnje između pravosudnih institucija Hrvatske i BiH”, istakao je Velimirović.

On je rekao da je Savez logoraša Republike Srpske kompletan dokazni materijal o počinjenim ratnim zločinima nad srpskim vojnicima i civilima u Mrkonjić Gradu dostavio Tužilaštvu Hrvatske u Zagrebu.

Velimirović je napomenuo da su netačni navodi hrvatskih vlasti da pravosuđe Hrvatske nema dovoljno dokaza da se mogu procesuirati izvršioci i naredbodavci počinjenih ratnih zločina iz redova Hrvatske vojske u periodu od septembra 1995. godine do januara 1996. godine.

“Očekujemo od Županijskog državnog tužilaštva u Zagrebu da u toku izvođenja dokaza koristi ranije dostavljenu dokumentaciju, odnosno da sarađuje sa organima Republike Srpske u postupku, kako bi se pred lice pravde izveli naredbodavci i izvršioci ovog zločina”, istakao je Velimirović.

On je rekao da je poznata činjenica da je operacijama “Maestral” i “Južni potez” komandovao hrvatski general Ante Gotovina, a da su u tim operacijama učestvovali pripadnici 4. Gardijske brigade Hrvatske vojske pod komandom generala Damira Krstičevića, 7. Gardijska brigada pod komandom Ivana Korade, Prvi hrvatski gardijski zdrug i druge jedinice iz sastava Hrvatske vojske.

Velimirović je podsjetio da se prilikom imenovanja ministra odbrane Hrvatske Ante Kotromanovića u javnosti spekulisalo oko njegove komandne odgovornosti za počinjene zločine u Mrkonjić Gradu.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova 10. oktobra u Mrkonjić Gradu biće obilježeno 17 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini, iz koje je sa svojih vjekovnih ognjišta protjerano više od 120.000 ljudi, a ubijeno 1.650 srpskih vojnika i civila.

U Mrkonjić Gradu do sada je ekshumirano 1.214 tijela, dok se još potražuje 420 tijela ubijenih srpskih vojnika i civila.

Za 117 dana hrvatske agresije na području Mrkonjić Grada porušeno je i zapaljeno 2.308 stambenih objekata, dok je oko 3.000 stambenih objekata uništeno i opljačkano, tako da se ratna šteta samo u ovoj opštini procjenjuje na oko 670 miliona KM.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: