Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Velimirović: Ko odgovara za 1650 mrtvih ?

Datum objave: četvrtak, 29 novembra, 2012
Veličina slova: A- A+

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/janko-velimirrovic.jpg

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović izjavio je da je krajnje neprihvatljivo da ni nakon 17 godina od stravičnog zločina nad srpskim vojnicima i civilima u Mrkonjić Gradu još niko nije odgovarao.

“Neprihvatljivo je da još niko nije odgovarao za mnogobrojne zločine nad srpskim vojnicima i civilima na području zapadne Krajine od ulaska Hrvatske vojske 1995. godine do povratka srpskog stanovništva u februaru 1996. godine”, rekao je Velimirović Srni.

On je podsjetio da ovi zločini još nisu procesuirani pred pravosuđem BiH, kao i u Hrvatskoj, gdje je podignuta samo jedna optužnica za zločine u Mrkonjić Gradu protiv pripadnika 7. Gardijske brigade Hrvatske vojske “Pume”.

“Prema načinu procesuiranja i dokumentovanja ovog zločina u Hrvatskoj ne možemo očekivati bilo kakvu osuđujuću presudu, jer navodno nema saradnje između pravosudnih institucija Hrvatske i BiH”, istakao je Velimirović.

On je rekao da je Savez logoraša Republike Srpske kompletan dokazni materijal o počinjenim ratnim zločinima nad srpskim vojnicima i civilima u Mrkonjić Gradu dostavio Tužilaštvu Hrvatske u Zagrebu.

Velimirović je napomenuo da su netačni navodi hrvatskih vlasti da pravosuđe Hrvatske nema dovoljno dokaza da se mogu procesuirati izvršioci i naredbodavci počinjenih ratnih zločina iz redova Hrvatske vojske u periodu od septembra 1995. godine do januara 1996. godine.

“Očekujemo od Županijskog državnog tužilaštva u Zagrebu da u toku izvođenja dokaza koristi ranije dostavljenu dokumentaciju, odnosno da sarađuje sa organima Republike Srpske u postupku, kako bi se pred lice pravde izveli naredbodavci i izvršioci ovog zločina”, istakao je Velimirović.

On je rekao da je poznata činjenica da je operacijama “Maestral” i “Južni potez” komandovao hrvatski general Ante Gotovina, a da su u tim operacijama učestvovali pripadnici 4. Gardijske brigade Hrvatske vojske pod komandom generala Damira Krstičevića, 7. Gardijska brigada pod komandom Ivana Korade, Prvi hrvatski gardijski zdrug i druge jedinice iz sastava Hrvatske vojske.

Velimirović je podsjetio da se prilikom imenovanja ministra odbrane Hrvatske Ante Kotromanovića u javnosti spekulisalo oko njegove komandne odgovornosti za počinjene zločine u Mrkonjić Gradu.

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova 10. oktobra u Mrkonjić Gradu biće obilježeno 17 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini, iz koje je sa svojih vjekovnih ognjišta protjerano više od 120.000 ljudi, a ubijeno 1.650 srpskih vojnika i civila.

U Mrkonjić Gradu do sada je ekshumirano 1.214 tijela, dok se još potražuje 420 tijela ubijenih srpskih vojnika i civila.

Za 117 dana hrvatske agresije na području Mrkonjić Grada porušeno je i zapaljeno 2.308 stambenih objekata, dok je oko 3.000 stambenih objekata uništeno i opljačkano, tako da se ratna šteta samo u ovoj opštini procjenjuje na oko 670 miliona KM.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top