Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Velimirović: Iznenađujuće otkazivanje protokola

Janko Velimirović
Janko Velimirović

Direktor Republičkog centra za istraživanje ratnih zločina Janko Velimirović začuđen je blokiranjem potpisivanja protokola tužilaštava BiH i Srbije o saradnji u progonu počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, jer su u pripremi aktivno učestvovali i predstavnici Haškog tužilaštva.

“Riječ je o čistom uplitanju politike u stručne stvari, jer jednostavno nema razloga za otkazivanje potpisivanja ovog protokola. Ovakav potez predstavlja i neispunjavanje preporuka Evropske komisije u strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa u BiH”, rekao je Velimirović Srni.

Velimirović je podsjetio da je Evropska komisija u strukturalnom dijalogu preporučila vlastima BiH da protokol bude potpisan do 30. novembra.

“Iznenađujuće je što je na sajtu Tužilaštva BiH, 28. novembra objavljeno da je sve usaglašeno i da će protokol biti potpisan, kao i stav predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso koja primjedbe koje trenutno iznosi u javnosti nije imala priliku da iznese tokom pripreme dokumenta”, kaže Velimirović.

Velimirović je rekao je da je cilj Tužilaštva BiH da se izbjegne mogućnost procesuiranja ratnih zločina nad Srbima u BiH i odugovlačenje najsloženijih predmeta.

“Na ovaj način želi se obezvrijediti sve što je učinjeno u pripremi protokola, dok s druge strane Protokol o saradnji Tužilaštava Srbije i Hrvatske, koji je potpisan i normalno funkcioniše, demantuje sve kritike koje dolaze iz Sarajeva” , kaže Velimirović.

Potpisivanje Protokola o saradnji u progonu počinilaca ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida Tužilaštva BiH sa Tužilaštvom Srbije za ratne zločine otkazano je nakon pisanog upozorenja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da je jedino Predsjedništvo nadležno da zaključuje međunarodne sporazume u ime BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Predstavnici Tužilaštva Srbije za ratne zločine i Tužilaštva BiH usaglasili su na sastanku u Sarajevu 23. novembra tekst Protokola o saradnji u gonjenju počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, odnosno zločina protiv čovečnosti i genocida.

Protokol bi trebalo da otkloni mnoge probleme sa kojima su se do sada suočavala pravosuđa Srbije i BiH i da onemogući uplitanje politike u krivične postupke, te da spriječi vođenje paralelnih istraga.

Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso juče je u izjavi sarajevskim medijima pozdravila blokadu protokola, rekavši da taj dokument “nije riješio ključne probleme”. Banjalučka štampa danas je objavila da je Kreso nagovorila Komšića da blokira potpisivanje protokola.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: