Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Veliki doprinos Druge oklopne brigade

„Vojska Hrvatske prebacila je jedinice na našu teritoriju, te smo se žestoko `tukli` sa njima, o čemu svjedoči veliki broj starješina koji su dali život u tim borbama“, napominje bivši komandant Druge oklopne brigade VRS Miko Škorić

Operacija Koridor
Operacija Koridor

Razgovarala: Ana BENCUN

Druga oklopna brigada Vojske Republike Srpske /VRS/ dala je veliki doprinos stvaranju Srpske, jer je aktivno učestvovala u stabilizaciji odbrane Doboja, koji je bio pod neprekidnim dejstvima posebno takozvane Armije BiH, ocjenjuje bivši komandant ove brigade Miko Škorić.

Škorić podsjeća da se ove godine obilježava 24 godine od njenog osnivanja i napominje da je ova brigada bila jedna od ukupno dvije oklopne brigade VRS, zbog čega je nosila veliki teret odgovornosti, posebno u zoni odgovornosti Operativne grupe Doboj.

„To govori da smo bili veoma jaka jedinica sa velikim brojem profesionalaca, koja je bila u borbenom angažmanu na teritoriji Dervente, Doboja, Broda, te planina Trebave i Ozrena, sve do opštine Teslić“, navodi Škorić za Srnu.

Prema njegovim riječima, najteži borbeni momenti odvijali su se na početku i na kraju rata.

Škorić naglašava da su borci ove brigade na početku rata učestvovali u četvoromjesečnim neprekidnim borbenim dejstvima na proboju Koridora na pravcu Derventa-Brod.

„Bilo je veoma teških situacija. Vojska Hrvatske u punom kapacitetu prebacila je svoje jedinice na našu teritoriju, te smo se žestoko `tukli` sa njima, o čemu svjedoči veliki broj starješina koji su dali život u tim borbama“, napominje Škorić.

Strahovite borbe vođene su i na kraju rata, kada je padala Visoka Krajina i kada je Hrvatska sa svojim oružanim snagama ušla duboko u teritoriju Republike Srpske.

„Tada smo imali strahovite pritiske sa teritorije takozvane Armije BiH, koja je koordinisala svoje aktivnosti sa Vojskom Hrvatske, te smo `ustali da im slomimo zube` i zadržimo ih na Ozrenu, da se ne približe Doboju“, opisuje Škorić ratne događaje.

Druga oklopna brigada dala je svoj maksimum na početku rata da Hrvatsku vojsku protjera iz Posavine, a na kraju da se zaustave muslimanske jedinice koje su već pomislile da je Doboj njihov.

Osvrćući se na „Koridor života“, kao jednu od najznačajinijih operacija u kojoj je učestvovala ova brigada, Škorić ističe da je to bila vrhunski i veoma profesionalno organizovana operacija, koja je odmah na početku rata pokazala da je VRS vrlo organizovana i sposobna oružana sila.

„Svi znamo da je zbog blokade koridora i nemogućnosti prevoza kiseonika iz Srbije umrlo 12 banjalučkih beba, ali prijetnja je bila da umremo svi, jer je blokada sprovođena sa namjerom da spriječi dotok goriva, hrane i svih drugih derivata neophodnih za život stanovništva“, ističe Škorić za Srnu.

On napominje da su borci Druge oklopne brigade tada podnijeli veliki psihički pritisak jer se koridor jednostavno morao probiti, pošto drugog izbora nije bilo.

Druga oklopna brigada osnovana je 10. juna 1992. godine na Manjači od dijelova „tehnike“ koja je ostala u Školskom centru Oklopnih motornih jedinica i nastavnog centra za obuku vozača.

Brigada je tokom Otadžbinskog rata izgubila 99 boraca, a 345 je lakše i teže ranjeno. Kroz brigadu je prošlo 3.500 boraca.

Prvi komandant, ujedno zadužen i za formiranje brigade, bio je tadašnji pukovnik, Slavko Lisica.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Marko Janković:Odbrana zapadno krajiških opština septembra 1995. godine

Obilježeno 20 godina od operacije „Koridor“

OPERACIJA KORIDOR – Bitka za put života, I deo

117 dana terora

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: