Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Velika Albanija“ prijetnja cijelom regionu

Akademik Vasilije Krestić rekao je da ideja „velike Albanije“ nije naivna i da će biti velika prijetnja cijelom regionu, čak i ako ne bude ostvarena do kraja. „Sudeći po ponašanju albanskih političara, stiče se utisak da ponovo imaju podršku nekog moćnijeg iza sebe“, izjavio je Krestić za „Večernje novosti“.

Akademik Vasilije Krestić Foto: Novosti.rs
Akademik Vasilije Krestić
Foto: Novosti.rs

Krestić je izrazio bojazan da „situacija u Makedoniji već vri i da postaje `bure baruta`, koje može da eksplodira“.

„Volio bih da griješim, ali mi se čini da Makeodnija, suočena sa ovim izazovima, nema perspektivu. Makedonija je u kritičnoj situaciji“, kaže Krestić.

Govoreći o crkvenom dijalogu Pravoslavne i Katoličke crkve o Alojziju Stepincu, Krestić je naveo da neće da sumnja u dobre namjere poglavara Rimokatoličke crkve pape Franje, ali mu se čini da će ipak doći do kanonizacije Stepnica.

„Posljednje infromacije o problemima sa otvaranjem /vatikanskih/ arhiva, pokazuju da je Vatikan uzdržan i da uporno krije dokumenta za koja se sumnja da dokazuju njegovu odgovornost za sve što se događalo u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/“, dodao je Krestić.

On je ocijenio da kontinuitet stvaranja etnički čiste Hrvatske, od 19. vijeka, preko stvaranja NDH i raspada Jugoslavije, i danas traje.

„Vremenska distanca potvrđuje jasan višedecenijski kontinuitet proustaške i ekstremno nacionalnističke politike, koja je tamo na sceni“, rekao je Krestić, autor teksta posvećenog položaju srpskog naroda u Hrvatskoj, objavljenog u Memorandumu SANU iz 1986. godine.

Krestić je rekao da je taj memorandum pokazao svu tragediju položaja srpskog naroda u tadašnjoj Jugoslaviji i da je svima zasmetalo saznanje da Srbija više ne želi da trpi podređenost.

„Memorandum se zalagao za očuvanje Jugoslavije, uz upozorenje da će doći do opasnog stanja, ako se krene putem raspada, što se na kraju i obistinilo“, naveo je Krestić, te napomenuo da Memorandum nije bio ni blizu zagovaranju raspada države kao „Islamska deklaracija“ Alije Izetbegovića i „Bespuća povijesne zbiljnosti“ Franje Tuđmana.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Akademik Vasilije Đ. Krestić: O genocidnosti hrvatske …

Akademik Vasilije Krestić povodom godišnjice osnivanja NDH …

Krestić: Kitarovićeva ne govori istinu | Jadovno 1941.

Vasilije Đ. Krestić: Gde stanuje genocidnost u hrvatskoj …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: