fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Вехабије у Босни врше индоктринацију и војну обуку малољетника!

Крајем јануара на Јутјуб каналу објављен је снимак у којем вехабијска организација „Аскер“ (тур. војник, припадник владајуће војне елите) врши исламско подучавање и војну обуку дјеце узраста од девет до 17 година!

Младе вехабије Фото: Screenshot/YouTube
Младе вехабије Фото: Screenshot/YouTube

На снимку вехабије дјечацима дају подуке из ислама, те их изводе на отворен простор гдје имају вјежбе идентичне војничким припремама, пише Дневник.ба.

Дјечаке гласно питају: „Ко смо ми?“ Након чега дјечаци у глас одговарају: „Аскери“ (војници).

Да не буде забуне да се ради о војничком увјежбавању, показује се и лого невладиног удружења „Аскери“, који изгледа у облику сабље.

Читав програм „зимског кампа“ осмишљен је у форми војничких припрема. Прво иде индоктринација, па физичке припреме на полигону, а онда дјечаке уче борилачким вјештинама.

Једино што недостаје комплетном тренингу јесте оружје.

Али и без оружја, чињеница да дјечаке постројавају у војне формације, проблематична је с више аспеката.

Према доступним информацијама, „Аскер“ има сједиште у Сарајеву, а у њој се окупљају припадници вехабијско-селефијског покрета.

Није познато да ли имају овлаштења да воде дјецу на било какве обуке или проводе вријеме с њима, као што није познато да ли родитељи знају у какву врсту „зимског кампа“ њихова дјеца иду.

С обзиром на то, да су снимак поставили сами организатори „зимског кампа“, јасно је да своје активности уопше не крију, односно да се осјећају заштићени од власти или било каквог прогона, те да војну обуку малољетника несметано проводе.

Мектић: Нисам упознат о активностима „Аскера“

Министар безбједности БиХ Драган Мектић изјавио је да није упознат о активностима организације „Аскер“, која врши исламско подучавање и војну обуку дјеце.

„Нисам упознат о активностима те организације, нити сам видио спорни снимак „Аскера“ на Јутјубу. Немам информација о томе у овом моменту, тако да не могу дати неке посебне коментаре“, рекао је Мектић.

Он каже да је немогуће сакрити такву појаву уколико постоји, најавивши да ће надлежни органи испитати све чињенице, као и ко стоји иза свега тога и да ли то излази из законских оквира.

Мектић је поновио да је против било каквих врста неразумних, екстремних и националистичких порука и активности.

Истиче да је злоупотреба дјеце у било које нелегалне сврхе строго забрањена и да мора бити адекватно санкционисана.

Ћеранић: „Аскер“ војно обучава малољетнике као Исламска држава

Декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци Предраг Ћеранић рекао је да војно-вјерске обуке малољетника, које у БиХ спроводи вехабијска организација „Аскер“, подсјећају на оно што у својим камповима раде представници злогласне „Исламске државе“.

Ћеранић је позвао безбједносне институције БиХ да одговоре на питање које невладине организације су параван за спровођење оваквих обука, додавши да би Министарство безбједности БиХ прво требало да се огласи овим поводом.

„Међутим, показали су више пута да су потпуно инструментализовани и да се на ту институцију не може озбиљно рачунати као на институцију која би објективно сагледала све безбједносне пријетње у БиХ“, оцијенио је Ћеранић.

Он је истакао да неки за то вријеме, добро смишљеним спином, настоје да оптуже институције Републике Српске за организовање паравојних формација, иако за то не постоје аргументи.

„Са друге стране, постоје докази да се у оквиру „ерсофт“ клубова и других невладиних организација у Федерацији БиХ заиста спроводи војна обука и да су јој, што је најжалосније, изложени малољетници“, нагласио је Ћеранић.

Он каже да ће Министарство унутрашњих послова Републике Српске у оквиру својих надлежности предузети све мјере да се не догађа таква злоупотреба малољетника и да не буде организација које ће служити као параван за спровођење војних обука.

Ђедански: Обука „Аскера“ документује да БиХ помаже џихадисте

Политички аналитичар Стевица Деђански навео је да подучавање исламу и војне обуке малољетника вехабијске организација „Аскер“ документују да „нереална творевина“ БиХ помаже џихадисте на Балкану који су проблем, не само Србима, већ и цијелој Европи.

Деђански каже да, ако већ постоје снимци из којих се види да чак и дјеца пролазе војну обуку, то онда врло јасно говори о проблему који неће да види само онај ко не жели.

Он је истакао да се објављивањем снимка поново подижу тензије у изборној години у БиХ и пријети опстанку српског народа на том простору.

„Не верујем да такве ствари наилазе случајно. Мислим да је то претња која показује шта може да се деси српском народу и уопште свима који буду против те политике БиХ“, рекао је Деђански.

(Дневник.ба/СРНА)

Извор: Радио Телевизија Републике Српске

Везане вијести:

Дневни лист: Припремани жестоки терористички напади у БиХ и …

Посљедња упоришта ИД у Сирији држе џихадисти из БиХ …

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: