Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Večernje novosti: Izetbegović sprovodi ilegalnu obuku paravojnih formacija

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović sprovodi ilegalnu obuku paravojnih formacija koju je do sada prošlo najmanje 9.000 mladih Bošnjaka od 18 do 35 godina, a njih 5.000 je zadužilo i uniformu i osnovnu vojnu opremu, pišu današnje „Večernje novosti“.

Bakir Izetbegović / Na tajnom sastanaku bili i generali bivše Armije BiH / Foto Fejsbuk
Bakir Izetbegović / Na tajnom sastanaku bili i generali bivše Armije BiH / Foto Fejsbuk

Sagovornik ovog lista blizak bezbjednosnim službama Srbije naveo je da su generali bivše Armije BiH, većinom članovi Stranke demokratske akcije /SDA/, početkom novembra održali sastanak na Jablaničkom jezeru, kome je prisustvovao i Bakir Izetbegović, a da je jedna od tema tog skupa bio rezime obuke mladih Bošnjaka u periodu od maja prošle do oktobra ove godine.

List navodi da je ilegalna vojna obuka van sistema Oružanih snaga BiH sprovođena pod velom djelovanja više nevladinih organizacija i udruženja, a u plan obuke uključeno je više streljačkih klubova koji su, prema obavještajnim podacima, i osnovani samo zbog tog cilja.

Mladi Bošnjaci su obuku korištenja pješadijskog naoružanja u trajanju od sedam do 12 dana prošli u streljanama i na poligonima u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Bihaću, Bužimu, Maglaju i Živinicama, a rezervisan je i novac kako bi se dogovoreni plan obuke ostvario u zimskim mjesecima.

List navodi da informacije do kojih su došli nedvosmisleno ukazuju na to da je „mozak operacije“ uspostavljanja ilegalne vojske Bakir Izetbegović.

„On je obećao finansijsku pomoć, jer procjenjuje da ova vrsta priprema može da bude ključna za očuvanje položaja Bošnjaka u BiH. On je čak imenovao i odgovorne osobe za obezbjeđivanje sredstava i nadzor. Postavio je i odgovorne za sprovođenje operacije po regionima“, naveo je izvor za ovaj list.

„Novosti“ pišu da je na formiranje paravojnih formacija u BiH direktno početkom godine pozvao nekadašnji komandant Petog korpusa bivše Armije BiH, general Atif Dudaković, koji je u Luksemburgu na skupu posvećenom Srebrenici, jasno i glasno pozvao mlade Bošnjake da se naoružavaju.

Prema saznanjima „Novosti“ sastanak na Jablaničkom jezeru početkom ovog mjeseca imao je i političku komponentu. Bivše bošnjačke ratne komandante Izetbegović je, naime, informisao o trenutnoj situaciji u BiH.

On je govorio o političkim ciljevima, pritiscima, koje navodno trpi bošnjački narod, kao i planu za proširenje prava boraca, na čemu su ratni komandanti posebno insistirali, piše beogradski list.

Izvor: SRNA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: