Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Večer: Zapadni Balkan talac Hrvatske

Države Zapadnog Balkane mogle bi postati talac Hrvatske, nakon što je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, prilikom predstavljanja Strategije o proširenju, izričito rekao da nijedna zemlja neće moći da postane članica Unije dok ne reši bilateralne probleme. Zvanični Zagreb nema rešeno pitanje granice ni sa jednim susedom osim sa Mađarskom, piše slovenačka “Večer”.

Prevlaka
Prevlaka

Mariborska Večer podseća da Hrvatska ima otvorena pitanja granice sa Srbijom na Dunavu, Crnom Gorom na poluostrvu Prevlaka i BiH duž gotovo cele granice inače duge više od 1.000 kilometara.

U komentaru pod nazivom “Evropski Balkan”, Večer konstatuje da se istorija ponavlja i podseća da Slovenija, na primer, nije mogla da postane članica EU pre nego što reši problema sa Italijom s jedne, a s druge strane sve dok nije pristala da sa Hrvatskom potpiše sporazum prema kojem je granični spor u Piranskom zalivu prepušten arbitražnom sudu.

List konstatuje da Hrvatska sada odbija da primeni arbitražnu presudu.

“Slično, pa čak mnogo gore od toga može se gotovo sa sigurnošću očekivati od Hrvatske kada na red dođu granična pitanja sa državama sa kojima je bila u ratu pre više od dve decenije”, piše Večer.

Stoga, ukazuje se, zemlje Zapadnog Balkana moraju ispuniti mnogo više standarde za pristupanje nego što je to bio slučaj sa Bugarskom i Rumunijom.

Jer, navodi se, EU nije spremna za proširenje i države Zapadnog Balkana neće imati drugu šansu osim da se priklone nekom drugom, piše Večer ukazujući na Rusiju i Tursku.

(Tanjug)

Izvor: RTS

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: