fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Važno saopštenje – srpskim turistima u Hrvatskoj

Dragim našim sugrađanima želimo sunčane dane i lep provod u Lijepoj našoj. Cenimo njihov moderan životni stav i pravazilaženje svih primitivnih nacionalističkih granica. Izdigli su se iz mnoštva svojih zatucanih i fašističkih sunarodnika, koji nikada neće izaći iz devedesetih.

Ponikli u zemlji prodavaca krompira, otrcanih šajkača, znojavog folklora i prevaziđene ćirilice, napravili su mladalački iskorak ka Zapadu.  Za Jugoslaviju opet ima nade – dragi i nikad prežaljeni Tito bi bio ponosan na pojedine mlade Srbijance. Želimo im lep provod i srećan put, da ih uživanje i radost prate tokom celog aranžmana.

Dodali bismo nekoliko sitnih i neobaveznih predloga Vama koji letujete. Dok budete prolazili svojim kolima pored Save, zastanite negde na 5 minuta samo. Protegnite se na ravničarskom vazduhu, osvežava. Ne bilo Vam teško, sagnite se i poljubite zemlju pod kojom leži 500.000 ubijenih Srba, Jevreja i Roma, male dece i staraca, naših predaka.  Da, baš tu u blizini su ih Ustaše zakopale jer nisu bili dostojni da žive u Nezavisnoj državi Hrvatskoj.  Da, tu blizu je logor Jasenovac, gde su naši preci poslednji put iz jame pogledali nebo i sunce, lagano umirući. Isto uradite i ako prolazite kroz Hercegovinu, pored Mostara, Trebinja…

Brzo se stiže do prelepog plavog mora hrvatske obale. Sa nestrpljenjem  se zalećete preko sitnog peska i uskačete u talase Lijepe naše. To svi radimo kad ugledamo more jer to je tako normalno. Malo dalje od obale otisnuvši se, možda ćete čuti neki huk iz dubina i neki vetar koji ga nosi po moru. To je hor Srba i Jevreja pobijenih u logoru Slana na Pagu i pobacanih u more. Oni tu zauvek leže. To su sva ona deca i starci koji su poslednji put ušli u lepi plavi Jadran, bačeni sa ostrva gde se danas turisti provode, bačeni da nikad više ne izrone. Pozdravite ih i recite im da ima još ljudi koji ih pamte. Možda Vam je baš neko od njih rođak ili predak.

Posle romantične večere u nekom od  restorana na rivi, ako zateknete svoj automobil izgreban, izbušenih guma, ne ljutite se. Vi ste moderni i znate da svuda ima huligana. Čak i onaj grafit “Srbe na vrbe” može samo upotpuniti autentični doživljaj modernom turisti. Jedan Nemac za iste pare dobije mnogo manje od vas. Njemu nema ko da iseče gume, pljucne u čašu piva, opsuje majku srpsku. Njegov doživljaj nije potpun, on ne zna šta propušta.  Ipak, uvek naručujte kavu i kruh, naučite hrvatske izraze, da ne biste upali u veće neprilike. Vi to možete i umete, to zahteva  toliko malo truda, a daje sigurnost.

Na povratku u Srbiju, ugledaćete u daljini po neki  traktor dok skuplja seno na livadi. Na momenat, ali vrlo mali momenat, milisekundu, setite se svih onih sunarodnika koji su na istim traktorima bežali u Srbiju, u Beograd, u Novi Sad. Bežali su glavom bez obzira. Samo ih se na tren prisetite. Oni su takođe gradili tu obalu i te gradove gde ste proveli divan odmor. Oni se neće ljutiti. Čak će im biti milo što ste prošli njihovim rodnim krajem u koji se nikada ne smeju vratiti.

Eto tako, dragi naši sugrađani. Ovo su mali saveti kako da oplemenite odmor u Lijepoj našoj. Uvek budite tako bezbrižni i moderni, to je budućnost i lepota postojanja. Za nesrećom drugih se ne treba puno okretati.  Zato smo vas i savetovali da sve radite na jedan kratak tren, na jednu milisekundu, jedan beznačajan trag u vremenu koje se vas ne tiče. Čisto uzgred, ako se setite.  Živi bili.

Izvor: SRBIN INFO

 

Vezane vijesti:

Postavljen krst na Slanoj!

Tesla at Jadovno

Brendiranje Jadovna – Jadovno 1941.

Metajnska litija 2015. – Jadovno 1941.

NIN: Bez imena i spomen-obeležja

Mi vas nismo zaboravili!

Kompleks Jadovno – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

3 Responses

  1. U Kroaciju , kao i kroz nju (makar to bilo i tranzitno), proći ću samo na Ruskom tenku u ful opremi kad budemo oslobađali zapadni balkan od fašističke pošasti. Toliko.

  2. Ugodan aranžman pored vas nacionalista-ustasa… To ne postoji.Letovao sam, i treso sam se od bezobrazluka.I to sam sa devojkom.Nikad vise u ustasku zatucanu zemlju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: