fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

ВАЖНИЈЕ ЈЕ ДА ЛИ ЋЕ ЕУ РЕАГОВАТИ НА ЗАБРАНУ ЋИРИЛИЦЕ У ВУКОВАРУ

Александар Вулин

Александар Вулин

Министар за рад, запошљавање, борачка и социjална питања Србиjа Александар Вулин рекао jе да jе од реаговања хрватске владе на забрану ћириличног писма у Вуковару, важниjе да ли ће и како реаговати ЕУ.

„Ако ЕУ може своjоj чланици да дозволи да забрани употребу писма jедном народу, да забрани сећање на Србе, коjих у Хрватскоj више нема, или их има веома мало, питање jе какве су то онда њене вредности. Да ли смо ми онда зрели за ЕУ, ако ЕУ не може да одреагуjе на чист, jасан пример расизма“, истакао jе Вулин.

Вулин jе замолио хрватску Владу да реагуjе и да распусти вуковарско градско виjеће, коjе се прославило пjевањем усташких пjесама и коjе jе забранило употребу ћириличног писма, и да реагуjу „онако како би свако цивилизован“ реаговао на ту поjаву расизма.

Он jе замолио надлежне у ЕУ да се замисле како би реаговали да jе ово урађено за било коjи други народ у Европи, било коjу боjу коже или религиjу или да, на примjер, неко у Белгиjи забрани употребу њемачког или француског jезика.

Вулин jе новинарима у Пожаревцу изjавио да ниjе изненађен забраном ћирилице у Вуковару, и додао да jе сада остало само да се у Хрватскоj забрани jош и Српска православна црква (СПЦ), прениjели су београдски медиjи.

„И онда, заиста, Срба више неће бити ни у сећању. Споменици се већ руше“, рекао jе Вулин и подсjетио да jе у Новоj Градишци недавно срушен споменик коjи jе требало да буде сjећање на побиjене у посљедњем рату.

Вуковарско градско виjеће усвоjило jе jуче измjене Статута града, према коjима нису предвиђене двоjезичне табле на градским установама, институциjама, трговима и улицама.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

Вуковар: И званично укинули ћирилицу – Jadovno 1941.

Вулин: Усташки дефиле у Јадовну без осуде! – Jadovno 1941.

Вулин: Још чекам да ми Готовина каже да ниjе усташа – Jadovno …

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: