Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Vatikan skriva srpsko zlato

Datum objave: petak, 14 oktobra, 2011
Objavljeno u Ostala stratišta
Veličina slova: A- A+
Vatikan
Vatikan

Američki advokat Džonatan Livi podneo zahtev za novu istragu o sumnjivom radu Vatikanske banke. Zastupnik žrtava NDH tvrdi da se u banci nalazi 80 miliona dolara opljačkanih od Srba, Jevreja i Roma

GOSPODINE kardinale, na depozitu Instituta za religijske poslove u Vatikanu nalazi se ratno ustaško blago. Ovo zlato, poluge, srebro i druge vrednosti ustaški režim je krao od Srba, Roma i Jevreja i zalagao u Vatikansku banku od 1944. do 1946. Naši klijenti, oni koji su preživeli holokaust, uključujući organizacije u Srbiji i SAD, traže povraćaj svoje imovine.
Ovako glasi pismo, koje je američki advokat Džonatan Livi, iz San Franciska, uputio kardinalu Altilio Nikori, predsedniku Finansijskog odbora u Vatikanu, sa zahtevom da Sveta stolica sama pokrene istragu o nestalom ustaškom blagu, koje se nalazi u vatikanskim trezorima. Za ovu pljačku Srba, Jevreja i Roma, koja je procenjena na 80 miliona dolara, nikada niko nije odgovarao.
Advokat Livi se sa dvadeset saradnika već decenijama bori pred američkim pravosuđem protiv Vatikanske banke.
– Naš zahtev za istragom odnosi se na nerešeno pitanje tzv. “ustaškog blaga”, zlata i drugih vrednosti iz nekadašnje Jugoslavije, koje je opljačkano od Srba, Jevreja i Roma. Ta pljačka je službeno dokumentovana prvi put 1998. godine u izveštaju Stejt departmenta nazvanom “Brige oko sudbine ratnog ustaškog blaga”. U izveštaju se tvrdi da je Vatikan umešan u pranje zlata iz koncentracionih logora i krađu posle Drugog svetskog rata, čija je vrednost 80 miliona dolara – kaže za “Novosti” advokat Džonatan Livi.
Zlato i druge vrednosti se nalaze pod nadzorom Centralne vatikanske banke. Ukradeni su u genocidu od 1941. do 1945. godine, kada je pobijeno oko 500.000 nepoželjnih ljudi u NDH. Ova imovina žrtava je 1946. godine založena u Vatikansku banku. Jedan od svedoka je američki Srbin – profesor Vilijam Todorović, iz Los Anđelesa, koji je izgubio 17 rođaka u Vojniću.

SLEDI NOVA TUŽBA

U svom pismu kardinalu Altilio Nikori advokat Livi insistira da od Vatikana dobije odgovor na svoj zahtev: – Tražimo da vatikanska komisija pokrene istragu o našim dobro zasnovanim tvrdnjama o pranju novca i zadržavanju imovine žrtava holokausta u Hrvatskoj. Naši svedoci su u svojim osamdesetim i devedesetim godinama i ne mogu dugo da čekaju.
Prema američkim dokumentima i svedočenju pod zakletvom američkog specijalnog agenta Vilijema Gauena, koji je intervjuisao ustaše umešane u transfer vrednosti u Vatikan, Sveta stolica poseduje srpsko, jevrejsko i romsko zlato.
– Kada smo tužili Vatikansku banku tužilac je dokumentovao organizovanu krađu imovine porodice imućnog srpskog biznismena Janka Batesa. Ustaše su ubile njegovog oca i brata. Dr Milan Bates danas živi u Velikoj Britaniji i pravni je zastupnik svoje porodice. Njegovo potraživanje se odnosi na porodični nakit vredan 100.000 dolara i na udeo u zlatu ustaškog blaga – kaže Džonatan Livi.
Zlato ustaških žrtava bilo je decenijama predmet parnice protiv Vatikanske banke i Instituta za religijske poslove, koju je pokrenula u SAD advokatska kancelarija Džonatana Livija. Vatikan su, u međuvremenu, u Americi tužili i Nezavisni savet srpskih Roma, Republika Srpska Krajina u egzilu, Memorijalni centar Jasenovac, Jasenovački istražni institut i zastupnici privatnih tužilaca, odnosno naslednika žrtava.
U tim tužbama, gubici i šteta su vrlo dobro dokumentovani od Nezavisnog saveta srpskih Roma.
– Naša tužba, koja je podignuta u SAD je, bila obustavljena. Sud je proglasio Vatikan nenadležnim za ustaško blago, jer Svetoj stolici u SAD ne može da se sudi – kaže advokat Džonatan Livi. – Kada je uložena žalba na tu presudu, ona je odbijena i američka sudska presuda o nenadležnosti da sudi Vatikanu je postala konačna u martu 2011. Mi kao zastupnici žrtava NDH želimo da ovim zahtevom za istragu u Vatikanu, predmet donesemo u Svetu stolicu i Institut za religijske poslove.
Zahtev je Vatikanu podnesen u jesen 2011. godine posle konsultacija sa advokatima Svete stolice i Instituta za religijske poslove, što ukazuje na volju Rimokatoličke crkve da se pitanje ustaškog blaga konačno reši. Ukoliko Vatikan ne pokrene istragu, advokatska kancelarija Livi i žrtve NDH će tužiti Vatikansku banku Evropskoj komisiji i tražiti njenu odgovornost za skrivanje ustaške pljačke Srba, Jevreja i Roma.

Izvor: vecernje

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top