Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Vatikan skriva srpsko zlato

Datum objave: petak, 14 oktobra, 2011
Objavljeno u Ostala stratišta
Veličina slova: A- A+
Vatikan
Vatikan

Američki advokat Džonatan Livi podneo zahtev za novu istragu o sumnjivom radu Vatikanske banke. Zastupnik žrtava NDH tvrdi da se u banci nalazi 80 miliona dolara opljačkanih od Srba, Jevreja i Roma

GOSPODINE kardinale, na depozitu Instituta za religijske poslove u Vatikanu nalazi se ratno ustaško blago. Ovo zlato, poluge, srebro i druge vrednosti ustaški režim je krao od Srba, Roma i Jevreja i zalagao u Vatikansku banku od 1944. do 1946. Naši klijenti, oni koji su preživeli holokaust, uključujući organizacije u Srbiji i SAD, traže povraćaj svoje imovine.
Ovako glasi pismo, koje je američki advokat Džonatan Livi, iz San Franciska, uputio kardinalu Altilio Nikori, predsedniku Finansijskog odbora u Vatikanu, sa zahtevom da Sveta stolica sama pokrene istragu o nestalom ustaškom blagu, koje se nalazi u vatikanskim trezorima. Za ovu pljačku Srba, Jevreja i Roma, koja je procenjena na 80 miliona dolara, nikada niko nije odgovarao.
Advokat Livi se sa dvadeset saradnika već decenijama bori pred američkim pravosuđem protiv Vatikanske banke.
– Naš zahtev za istragom odnosi se na nerešeno pitanje tzv. “ustaškog blaga”, zlata i drugih vrednosti iz nekadašnje Jugoslavije, koje je opljačkano od Srba, Jevreja i Roma. Ta pljačka je službeno dokumentovana prvi put 1998. godine u izveštaju Stejt departmenta nazvanom “Brige oko sudbine ratnog ustaškog blaga”. U izveštaju se tvrdi da je Vatikan umešan u pranje zlata iz koncentracionih logora i krađu posle Drugog svetskog rata, čija je vrednost 80 miliona dolara – kaže za “Novosti” advokat Džonatan Livi.
Zlato i druge vrednosti se nalaze pod nadzorom Centralne vatikanske banke. Ukradeni su u genocidu od 1941. do 1945. godine, kada je pobijeno oko 500.000 nepoželjnih ljudi u NDH. Ova imovina žrtava je 1946. godine založena u Vatikansku banku. Jedan od svedoka je američki Srbin – profesor Vilijam Todorović, iz Los Anđelesa, koji je izgubio 17 rođaka u Vojniću.

SLEDI NOVA TUŽBA

U svom pismu kardinalu Altilio Nikori advokat Livi insistira da od Vatikana dobije odgovor na svoj zahtev: – Tražimo da vatikanska komisija pokrene istragu o našim dobro zasnovanim tvrdnjama o pranju novca i zadržavanju imovine žrtava holokausta u Hrvatskoj. Naši svedoci su u svojim osamdesetim i devedesetim godinama i ne mogu dugo da čekaju.
Prema američkim dokumentima i svedočenju pod zakletvom američkog specijalnog agenta Vilijema Gauena, koji je intervjuisao ustaše umešane u transfer vrednosti u Vatikan, Sveta stolica poseduje srpsko, jevrejsko i romsko zlato.
– Kada smo tužili Vatikansku banku tužilac je dokumentovao organizovanu krađu imovine porodice imućnog srpskog biznismena Janka Batesa. Ustaše su ubile njegovog oca i brata. Dr Milan Bates danas živi u Velikoj Britaniji i pravni je zastupnik svoje porodice. Njegovo potraživanje se odnosi na porodični nakit vredan 100.000 dolara i na udeo u zlatu ustaškog blaga – kaže Džonatan Livi.
Zlato ustaških žrtava bilo je decenijama predmet parnice protiv Vatikanske banke i Instituta za religijske poslove, koju je pokrenula u SAD advokatska kancelarija Džonatana Livija. Vatikan su, u međuvremenu, u Americi tužili i Nezavisni savet srpskih Roma, Republika Srpska Krajina u egzilu, Memorijalni centar Jasenovac, Jasenovački istražni institut i zastupnici privatnih tužilaca, odnosno naslednika žrtava.
U tim tužbama, gubici i šteta su vrlo dobro dokumentovani od Nezavisnog saveta srpskih Roma.
– Naša tužba, koja je podignuta u SAD je, bila obustavljena. Sud je proglasio Vatikan nenadležnim za ustaško blago, jer Svetoj stolici u SAD ne može da se sudi – kaže advokat Džonatan Livi. – Kada je uložena žalba na tu presudu, ona je odbijena i američka sudska presuda o nenadležnosti da sudi Vatikanu je postala konačna u martu 2011. Mi kao zastupnici žrtava NDH želimo da ovim zahtevom za istragu u Vatikanu, predmet donesemo u Svetu stolicu i Institut za religijske poslove.
Zahtev je Vatikanu podnesen u jesen 2011. godine posle konsultacija sa advokatima Svete stolice i Instituta za religijske poslove, što ukazuje na volju Rimokatoličke crkve da se pitanje ustaškog blaga konačno reši. Ukoliko Vatikan ne pokrene istragu, advokatska kancelarija Livi i žrtve NDH će tužiti Vatikansku banku Evropskoj komisiji i tražiti njenu odgovornost za skrivanje ustaške pljačke Srba, Jevreja i Roma.

Izvor: vecernje

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top