fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Ватикан скрива српско злато

Ватикан
Ватикан

Амерички адвокат Џонатан Ливи поднео захтев за нову истрагу о сумњивом раду Ватиканске банке. Заступник жртава НДХ тврди да се у банци налази 80 милиона долара опљачканих од Срба, Јевреjа и Рома

ГОСПОДИНЕ кардинале, на депозиту Института за религиjске послове у Ватикану налази се ратно усташко благо. Ово злато, полуге, сребро и друге вредности усташки режим jе крао од Срба, Рома и Јевреjа и залагао у Ватиканску банку од 1944. до 1946. Наши клиjенти, они коjи су преживели холокауст, укључуjући организациjе у Србиjи и САД, траже повраћаj своjе имовине.
Овако гласи писмо, коjе jе амерички адвокат Џонатан Ливи, из Сан Франциска, упутио кардиналу Алтилио Никори, председнику Финансиjског одбора у Ватикану, са захтевом да Света столица сама покрене истрагу о несталом усташком благу, коjе се налази у ватиканским трезорима. За ову пљачку Срба, Јевреjа и Рома, коjа jе процењена на 80 милиона долара, никада нико ниjе одговарао.
Адвокат Ливи се са двадесет сарадника већ децениjама бори пред америчким правосуђем против Ватиканске банке.
– Наш захтев за истрагом односи се на нерешено питање тзв. „усташког блага“, злата и других вредности из некадашње Југославиjе, коjе jе опљачкано од Срба, Јевреjа и Рома. Та пљачка jе службено документована први пут 1998. године у извештаjу Стеjт департмента названом „Бриге око судбине ратног усташког блага“. У извештаjу се тврди да jе Ватикан умешан у прање злата из концентрационих логора и крађу после Другог светског рата, чиjа jе вредност 80 милиона долара – каже за „Новости“ адвокат Џонатан Ливи.
Злато и друге вредности се налазе под надзором Централне ватиканске банке. Украдени су у геноциду од 1941. до 1945. године, када jе побиjено око 500.000 непожељних људи у НДХ. Ова имовина жртава jе 1946. године заложена у Ватиканску банку. Један од сведока jе амерички Србин – професор Вилиjам Тодоровић, из Лос Анђелеса, коjи jе изгубио 17 рођака у Воjнићу.

СЛЕДИ НОВА ТУЖБА

У свом писму кардиналу Алтилио Никори адвокат Ливи инсистира да од Ватикана добиjе одговор на своj захтев: – Тражимо да ватиканска комисиjа покрене истрагу о нашим добро заснованим тврдњама о прању новца и задржавању имовине жртава холокауста у Хрватскоj. Наши сведоци су у своjим осамдесетим и деведесетим годинама и не могу дуго да чекаjу.
Према америчким документима и сведочењу под заклетвом америчког специjалног агента Вилиjема Гауена, коjи jе интервjуисао усташе умешане у трансфер вредности у Ватикан, Света столица поседуjе српско, jевреjско и ромско злато.
– Када смо тужили Ватиканску банку тужилац jе документовао организовану крађу имовине породице имућног српског бизнисмена Јанка Батеса. Усташе су убиле његовог оца и брата. Др Милан Батес данас живи у Великоj Британиjи и правни jе заступник своjе породице. Његово потраживање се односи на породични накит вредан 100.000 долара и на удео у злату усташког блага – каже Џонатан Ливи.
Злато усташких жртава било jе децениjама предмет парнице против Ватиканске банке и Института за религиjске послове, коjу jе покренула у САД адвокатска канцелариjа Џонатана Ливиjа. Ватикан су, у међувремену, у Америци тужили и Независни савет српских Рома, Република Српска Краjина у егзилу, Мемориjални центар Јасеновац, Јасеновачки истражни институт и заступници приватних тужилаца, односно наследника жртава.
У тим тужбама, губици и штета су врло добро документовани од Независног савета српских Рома.
– Наша тужба, коjа jе подигнута у САД jе, била обустављена. Суд jе прогласио Ватикан ненадлежним за усташко благо, jер Светоj столици у САД не може да се суди – каже адвокат Џонатан Ливи. – Када jе уложена жалба на ту пресуду, она jе одбиjена и америчка судска пресуда о ненадлежности да суди Ватикану jе постала коначна у марту 2011. Ми као заступници жртава НДХ желимо да овим захтевом за истрагу у Ватикану, предмет донесемо у Свету столицу и Институт за религиjске послове.
Захтев jе Ватикану поднесен у jесен 2011. године после консултациjа са адвокатима Свете столице и Института за религиjске послове, што указуjе на вољу Римокатоличке цркве да се питање усташког блага коначно реши. Уколико Ватикан не покрене истрагу, адвокатска канцелариjа Ливи и жртве НДХ ће тужити Ватиканску банку Европскоj комисиjи и тражити њену одговорност за скривање усташке пљачке Срба, Јевреjа и Рома.

Извор: vecernje

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: