fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vatikan pomagao u bjekstvu nacista?

Vatikan
Vatikan

Vatikan je izdavao lažne lične dokumente nacističkim ratnim zločincima iz Drugog svjetskog rata, što je omogućilo bjekstvo hiljadama kriminalaca, piše istraživač sa Harvarda Džerald Štajnaher u novoj knjizi.

U knjizi pod naslovom „Nacisti u bjekstvu: Kako su Hitlerovi saradnici bježali iz Evrope“, Štajnaher piše da su Međunarodni Crveni krst i Vatikan pomogli da mnogi nacisti izbjegnu suđenja.

Autor otkriva kako su hiljade nacista uspjele da nestanu poslije završetka Drugog svjetskog rata i počnu nove živote, zahvaljujući sistemu za zbrinjavanje miliona raseljenih Evropljana. Štajnaher je zasnovao veći dio svoje knjige na do sada neobjavljenim dokumentima Crvenog krsta.

Britanski „Telegraf“ prenosi procjenu istoričara da je oko 8 000 pripadnika SS odreda pobjeglo u Kanadu i Veliku Britaniju zahvaljujući korištenju dokumenata koje su greškom dobili od Crvenog krsta.

Crveni krst je nesvjesno pomagao nacistima da umaknu, ali je Vatikan znao šta radi, tvrdi Štajnaher u svojoj knjizi.

Autor iznosi pretpostavku da je vrh Katoličke crkve odobrio izdavanje lažnih identifikacionih dokumenata možda zbog želje za obnovom hrišćanske Evrope ili zbog straha od Sovjetskog Saveza.

Štajnaher piše da je Vatikan uz pomoć svoje komisije za izbjeglice dostavljao lažne lične dokumente vodećim ratnim zločincima.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: