Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vatikan: Bozanić više nije na čelu HBK za odnose sa državom

Zbog miješanja u politiku kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup, više neće biti na čelu Bisupske komisije Hrvatske biskupske konferencije za odnose sa državom, a na tom mjestu će ga zamijeniti monsinjor Dražen Kutleša, biskup porečko-pulski.

Josip Bozanić  (Foto: FaH)
Josip Bozanić (Foto: FaH)

Ta pozicija je, piše portal Dnevno, je najodgovornije i ujedno “najmoćnije“ mjesto u sistemu HBK, a trenutak koji je prelio čašu strpljenja Vatikana je to da je kardinal dan nakon hrvatskih parlamentarnih izbora, početkom novembra, primio Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a, opcije koju je Crkva u kampanji otvoreno i nekritički zagovarala.

Primopredaja dužnosti biće obavljena krajem naredne sedmice, a HBK se još dovija na koji način to da saopšti javnosti a da ne ispadne onako kako zaista jeste, a to je da je Bozanić s tog mjesta smijenjen na intervenciju Državnog sekretarijata Svete Stolice, koje je, kao i papa lično, više sito hrvatske mjesne Crkve, jednog dijela njenih biskupa duboko involviranih u političke procese, koji sa oltara umjesto radosnih vijesti i Jevanđelja uglavnom propovijedaju najjeftiniji nacionalizam.

Razloga za Bozanićevu smjenu ima još, a među njima je i to što je on u razgovoru s novom američkom ambasadorkom u Hrvatskoj bacao „drvlje i kamenje“ po hrvatskoj vladi, i rekao da vlada želi revidirati ugovore sa Svetom Stolicom, što je potpuna neistina, piše ovaj portal.

Sa Karamarkom je poslije izbora, kako se navodi, razgovarao o strategiji pritiska na šefa Mosta nezavisnih lista Božu Petrova, što je, kako se tvrdi, i urodilo plodom, a bio je čak spreman s hadezeovcima pregovarati s Mostom o uslovima sastavljanja buduće vlade.

Kao treći razlog se navodi politički.

„Naime, HDZ sa ovakvim vođstvom već dugo ne uživa podršku Vatikana, s obzirom na to da se vatikanska diplomacija ne oslanja samo na informacije i procjene svog papinskog nuncija u Zagrebu, već i na informacije zapadnih politika, prije svih na procjene svoje nuncijature u Vašingtonu“, piše Dnevno.

Konstatuje se da, iakko su od aktuelne vlade Zorana Milanovića dobili mnogo više nego od HDZ-ove vlade, Milanovićeva vlada im ne dopušta da rade šta žele, pa dio hrvatskih biskupa stalno stvara privid „ugroženosti zemlje“, vode borbu za Hrvatsku, umjesto da nagovještavaju radosne vijesti i otvaraju škole kako bi učestvovalo u stvaranju novih hrvatskih elita.

Kao razlog za smjenu Bozanića se pominje da je on neposredno uoči održavanja izbora u Hrvatskoj „izletio“ sa svojom posebnom izjavom i naložio da se ona čita na kraju nedjeljne mise u svim crkvama u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Dio klera ga je poslušao, a dio nije.

Ističe se i da je Karamarko i njegova dobro umrežena paraobavještajna struktura, prema dobro obaviještenim izvorima – Bozanića drže u šaci snimcima homoseksualnih odnosa zagrebačkog klera.

Zbog svega ovoga, kako se navodi, dobro je što će odnose s državom ubuduće voditi novi biskup.

 

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: