Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Vatikan: Bozanić više nije na čelu HBK za odnose sa državom

Datum objave: utorak, 8 decembra, 2015
Veličina slova: A- A+

Zbog miješanja u politiku kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup, više neće biti na čelu Bisupske komisije Hrvatske biskupske konferencije za odnose sa državom, a na tom mjestu će ga zamijeniti monsinjor Dražen Kutleša, biskup porečko-pulski.

Josip Bozanić  (Foto: FaH)
Josip Bozanić (Foto: FaH)

Ta pozicija je, piše portal Dnevno, je najodgovornije i ujedno ”najmoćnije” mjesto u sistemu HBK, a trenutak koji je prelio čašu strpljenja Vatikana je to da je kardinal dan nakon hrvatskih parlamentarnih izbora, početkom novembra, primio Tomislava Karamarka, predsjednika HDZ-a, opcije koju je Crkva u kampanji otvoreno i nekritički zagovarala.

Primopredaja dužnosti biće obavljena krajem naredne sedmice, a HBK se još dovija na koji način to da saopšti javnosti a da ne ispadne onako kako zaista jeste, a to je da je Bozanić s tog mjesta smijenjen na intervenciju Državnog sekretarijata Svete Stolice, koje je, kao i papa lično, više sito hrvatske mjesne Crkve, jednog dijela njenih biskupa duboko involviranih u političke procese, koji sa oltara umjesto radosnih vijesti i Jevanđelja uglavnom propovijedaju najjeftiniji nacionalizam.

Razloga za Bozanićevu smjenu ima još, a među njima je i to što je on u razgovoru s novom američkom ambasadorkom u Hrvatskoj bacao “drvlje i kamenje” po hrvatskoj vladi, i rekao da vlada želi revidirati ugovore sa Svetom Stolicom, što je potpuna neistina, piše ovaj portal.

Sa Karamarkom je poslije izbora, kako se navodi, razgovarao o strategiji pritiska na šefa Mosta nezavisnih lista Božu Petrova, što je, kako se tvrdi, i urodilo plodom, a bio je čak spreman s hadezeovcima pregovarati s Mostom o uslovima sastavljanja buduće vlade.

Kao treći razlog se navodi politički.

“Naime, HDZ sa ovakvim vođstvom već dugo ne uživa podršku Vatikana, s obzirom na to da se vatikanska diplomacija ne oslanja samo na informacije i procjene svog papinskog nuncija u Zagrebu, već i na informacije zapadnih politika, prije svih na procjene svoje nuncijature u Vašingtonu”, piše Dnevno.

Konstatuje se da, iakko su od aktuelne vlade Zorana Milanovića dobili mnogo više nego od HDZ-ove vlade, Milanovićeva vlada im ne dopušta da rade šta žele, pa dio hrvatskih biskupa stalno stvara privid “ugroženosti zemlje”, vode borbu za Hrvatsku, umjesto da nagovještavaju radosne vijesti i otvaraju škole kako bi učestvovalo u stvaranju novih hrvatskih elita.

Kao razlog za smjenu Bozanića se pominje da je on neposredno uoči održavanja izbora u Hrvatskoj “izletio” sa svojom posebnom izjavom i naložio da se ona čita na kraju nedjeljne mise u svim crkvama u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Dio klera ga je poslušao, a dio nije.

Ističe se i da je Karamarko i njegova dobro umrežena paraobavještajna struktura, prema dobro obaviještenim izvorima – Bozanića drže u šaci snimcima homoseksualnih odnosa zagrebačkog klera.

Zbog svega ovoga, kako se navodi, dobro je što će odnose s državom ubuduće voditi novi biskup.

 

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top