fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Vasilije Krestić i Mira Radojević o genocidu nad Srbima

U SKC „Sveti Sava“ u Subotici je predstavljena knjiga akademika Vasilija Krestića Genocidom do velike Hrvatske.

mira-radojevic-vasilije-krestic-genocidom-do-velike-hrvatske-700x430
V. Krestić i M. Radojević

U podužem uvodnom delu, pre nego je govorio autor knjige, prof. Mira Radojević je između ostalog rekla:

-Imamo ovde knjigu koja se bavi odnosima Srba i Hrvata i to može da napiše samo neko ko se tim problemom bavio nekoliko decenija i ko je shvatio da se problemi ne rađaju preko noći.

… Imamo jednu knjigu koja pokazuje zadivljujuće znanje jednog istoričara, protkano kroz poznavanje istorije tokom nekoliko vekova. Jedno zanje istoričara koji je više decenija svog života i stvaralečkog rada potrošo da razume, ja bih rekla, najteži problem sa kojim se posle kosovsko-metohijskog pitanja ili zajedno sa njim suočila srpska nacija, koji je pri tome imao dovoljno tog osećaja odgovornosti isvesti da moral istoričara mora da bude ispred svega da ne pitajući za cenu u tim istraživanjima i rezultatima istih izađe u javnost spreman da se suoči kako je jedan pesnik rekao „sa silama nemerljivim“.

I da nam ostavi jednu knjigu sa kojom ćemo moći mnogo toga da naučimo, koja može da nam bude neka vrsta uzora i dan nas podseti, možda se sa mojim mišljenjem mnogi neće složiti – Srbi ponekada lako zaboravljaju – da će ova knjiga biti tu da neke stvari ne smemo zaboraviti.

Ova knjiga nije optužba, nije ni osuda, ona je jednostavno zbir naučnih znanja i naučnih tumačenja…

Na kraju predavanja akademik Vasilije Krestić je dao svoje mišljenje na pitanje da li u budućnosti, u EU, kao zajednici gde i Srbi teže, budu bolji odnosi sa Hrvatima.

– Svaki pametan čovek bi želeo da budu dobri odnosi, ali budući da se oni ne odriču svoje politike i svojih političkih postulata iz prošlosti pa i onoga koje je porodio Tuđman teško je očekivati da će se u nama bliskoj budućnosti bilo šta istinski bolje dogoditi između ta dva naroda. Mene plaši to njihovo tako antisrpsko ponašanje koje njih integiše, koje njih objedinjuje, a zapravo zavađa nas do kraja i granica koje su nerazmrsive.

SRBIN INFO; Izvor: Subotica info

Vezane vijesti:

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: