Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Vasić: BHRT stvara lažnu istoriju

Rajko Vasić
Rajko Vasić

Izvršni sekretar SNSD-a Rajko Vasić smatra da su „BHRT formirali određeni međunarodni krugovi, uz asistenciju sarajevskih unitarista, kako bi se na silu stvarala lažna istorija po mjeri Sarajeva i lažna unitarna, jednovjerska i jednonacionalna BiH“.

„Činjenica je da su Bošnjaci i bošnjačko političko rukovodstvo izgubili rat, jer su ga poveli žrtvujući mir za neku svoju BiH koju nisu dobili. Po svaku cijenu žele da kažu da su Srbi, tadašnja JNA, pa i Hrvati kada im to zatreba, agresori, genocidaši i fašisti“, rekao je Vasić Srni, reagujući na izvještavanje BHRT o događanjima s početka maja 1992. godine u Sarajevu.

Prema njegovom mišljenju, BHRT „nema legitimitet, legalitet i pravni osnov“, jer je mogla nastati samo sporazumom dva entiteta.

„Pošto nije tako nastala, ona faktički ne postoji i zato može izvještavati pristrasno i neprimjereno. Republika Srpska treba naći način za izdvajanje finansiranja RTRS-a od sadašnjeg sistema u BiH“, dodao je Vasić.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić ocijenio je da je BHRT javni servis bošnjačkih političkih stranaka.

„Takvo izvještavanje BHRT-a nije ništa novo i ponavlja se od osnivanja te medijske kuće koja je trebalo da bude javni servis svih građana u BiH. Zbog toga smo pokrenuli inicijativu da se BHRT i Federalna televizija ne finansiraju od novca građana iz Republike Srpske“, rekao je Bosić Srni.

On je naveo da je ponižavajuće da se plaćaju pojedini javni medijski servisi koji direktno rade protiv interesa Republike Srpske i njenih građana.

Potpredsjednik PDP-a Zoran Đerić naglasio je da je izvještavanje BHRT-a naklonjeno jednoj strani u BiH.

„BHRT treba da izvještava nepristrasno i objektivno, a ne da pravi neku svoju istoriju o ratnim dešavanjima na ovim prostorima. Republika Srpska bi trebalo da preduzme nešto po pitanju rada BHRT, jer je nedopustivo njihovo finansiranje i plaćanje novcem građana Srpske“, rekao je Đerić Srni.

On je napomenuo da su danas porodice čiji su članovi nastradali u maju 1992. godine doživjele poniženje i vrijeđanje u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

BHRT-a je juče u informativnim emisijama objavila da 2. maj 1992. godine „zauzima posebno mjesto u istoriji odbrane BiH, te će taj dan ostati zapamćen po pokušaju tadašnje JNA da zauzme zgradu Predsjedništva BiH“.

Članovi porodica vojnika JNA stradalih u Dobrovoljačkoj ulici, kao i oni koji su preživjeli zločin prije 20 godina, te zvaničnici Republike Srpske i lokalnih vlasti odali su danas počast žrtvama u toj sarajevskoj ulici.

Na mjestu obilježavanja zločina porodice poginulih vojnika JNA i zvaničnici iz Srpske položili su cvijeće i prislužili svijeće, ali ih je nadomak tog mjesta grupa ljudi dočekali zvižducima, psovkama i drugim uvredama.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se početkom maja 1992. mirno povlačila iz Sarajeva prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, rukovodili su tadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić i rukovodstvo tadašnje takozvane Republike BiH, a bezbjednost vojnika garantovao je i tadašnji predsjednik Predsjedništva BiH Alija Izetbegović.

Međutim, kolona JNA nije bezbjedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta. U periodu od nekoliko dana mučki su ubijena 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, dok ih je više od 200 zarobljeno. Prvi napad izvršen je 2. maja, napadom na kasarnu JNA.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: