Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Budo Simonović: Vađenje kostiju iz jame Ravni Dolac 1991. godine

Datum objave: subota, 11 maja, 2019
Veličina slova: A- A+
Mošti livanjskih Novomučenika
Mošti livanjskih Novomučenika

Ovaj jedinstveni video zapis prikazuje spuštanje speleologa sa potomcima žrtava u bezdanu jamu Ravni Dolac u Livanjskom polju.

Samo u ovu jamu su hrvatske ustaše na Ognjenu Mariju 1941. godine žive pobacali 218 žrtava. Nako šest nedjelja i tri dana iz jame su žive izvučene 13 žena i jedan muškarac. Nakon 50 godina potomci žrtava eshumirali su kosti pobijenih, umili ih, osunčali i pohranili u novoizgrađenu kriptu pokraj crkve Uspenija Presvete Bogorodice u Livnu.

 

Na žalost, 1992 godine potomci zločinaca su minirali kriptu i na taj način učinili novi zločin nad ostacima nevinih žrtava.

Do sada najkompletniji prikaz o stradanju Srba Livanjskog polja 1941. godine, uradio je gospodin Budo Simonović sa svojom knjigom „Ognjena Marija Livanjska”

Sjećajući se toga dana, Budo Simonović kaže:

«Ovaj snimak je zaista specifičan i napravljen u specifičnim uslovima, konačno, to je jedino živo svjedočanstvo o vađenju kostiju iz jame na Dinari, a koliko znam nema mnogo sličnih sa drugih jama i gubilišta, ne samo u Livnu i okolini.

Ja u principu imam neku vrstu fobije od jama i dubina (nikad se, recimo, nijesam spustio u jedan moj bunar dubok svega trinaest metara), ali je tog dana postojala neka posebna psihoza, valjda u prevelikoj želji da to vidim i sačuvam od zaborava, da potvrdim sve ono što sam godinu dana prije toga istraživao.

Prošao je svaki strah i ja sam se sam, na konopu spustio u jamu duboku gotovo 50 metara. Prvo je 8. juna u jamu sišao moj drug i kolega novinar, inače poznati speleolog i stručnjak za jame, Miro Kurtović. On je, inače, prvo rekao da je jama duboka 20 do 25 metara, a onda smo izmjerili i utvrdili da do prve tačke nekoliko metara dubokih naslaga trulog lišća, kostiju i drugog materijala ima ravno 43 metra, tačno onoliko koliko su kazali preživjeli!

Sjutradan, 9. juna 1991., kada se vrijeme poboljšalo, a vrelo koje je prethodnog dana izviralo u jami malo presahlo, u jamu je prvi sišao speleolog Risto Savović pa za njim Vlado Maljković, sin Milice Maljković koja je preživjela pakao jame Ravni Dolac, i onda ja.

Miro mi nije dao da nosim kameru jer se plašio da je ne oštetim, već mi je posebno spustio.

U jami sam ostao gotovo tri sata i snimio sve onako kako je netaknuto stajalo pedeset godina. Žao mi je samo što nijesam snimio jednu mesinganu spomen ploču sa zapisom, koju smo postavili na dnu jame i trenutak kad je u jamu sišao Ilija Erceg i kad smo u jednom zapećku pronašli kosti njegovog petogodišnjeg brata imenjaka, kojeg je majka Galka, kad joj je izdahnuo na rukama, tu “sahranila” i sklonila od kamenja i bombi koje su ustaše naknadno danima bacale na njih.

No, da ne širim priču, jer ja kad se spomene Livno i sve što je vezano za Livno, ne znam gdje je kraj, ne umijem  da skratim jer je to moja opsesija već 22 godine.

Čini mi se da se s tom pričom i budim i zaspivam.

Autor knjige na dnu jame Ravni dolac 8. juna 1991. godine-Autor knjige na dnu jame Ravni Dolac 8.juna 1991.godine

Budo Simonovic krece u ambis jame Ravni dolac 3.6.1991-Budo Simonović kreće u ambis jame Ravni Dolac 3.6.1991.godine

Budo Simonovic na dnu jame Ravni Dolac, 3.juna 1991. godine-Budo Simonović na dnu jame Ravni Dolac, 3.juna 1991.godine

Jama Ravni Dolac, jun 1991. – Jama Ravni Dolac, jun 1991.

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 09. novembra 2015. godine.

Vezane vijesti:

VIDEO – PAKAO U RAVNOM DOCU

Livanjsko polje – neposredno pred rat 1992. godine

Pročitajte knjigu “Ognjena MarijaLivanjska”

Promocija knjige„Ognjena Marija Livanjska” u Hramu Svetog Trifuna u Beogradu

RTRS – PEČAT -20. oktobar 2011. – Reportaža o stradanju Srba 1941. u jami Ravni Dolac, Livanjsko polje

SLUŽEN PARASTOS SRBIMA BAČENIM U JAMU RAVNI …

Livanjsko polje – Jadovno 1941.

 

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top