fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Budo Simonović: Vađenje kostiju iz jame Ravni Dolac 1991. godine

Mošti livanjskih Novomučenika
Mošti livanjskih Novomučenika

Ovaj jedinstveni video zapis prikazuje spuštanje speleologa sa potomcima žrtava u bezdanu jamu Ravni Dolac u Livanjskom polju.

Samo u ovu jamu su hrvatske ustaše na Ognjenu Mariju 1941. godine žive pobacali 218 žrtava. Nako šest nedjelja i tri dana iz jame su žive izvučene 13 žena i jedan muškarac. Nakon 50 godina potomci žrtava eshumirali su kosti pobijenih, umili ih, osunčali i pohranili u novoizgrađenu kriptu pokraj crkve Uspenija Presvete Bogorodice u Livnu.

 

Na žalost, 1992 godine potomci zločinaca su minirali kriptu i na taj način učinili novi zločin nad ostacima nevinih žrtava.

Do sada najkompletniji prikaz o stradanju Srba Livanjskog polja 1941. godine, uradio je gospodin Budo Simonović sa svojom knjigom „Ognjena Marija Livanjska“

Sjećajući se toga dana, Budo Simonović kaže:

«Ovaj snimak je zaista specifičan i napravljen u specifičnim uslovima, konačno, to je jedino živo svjedočanstvo o vađenju kostiju iz jame na Dinari, a koliko znam nema mnogo sličnih sa drugih jama i gubilišta, ne samo u Livnu i okolini.

Ja u principu imam neku vrstu fobije od jama i dubina (nikad se, recimo, nijesam spustio u jedan moj bunar dubok svega trinaest metara), ali je tog dana postojala neka posebna psihoza, valjda u prevelikoj želji da to vidim i sačuvam od zaborava, da potvrdim sve ono što sam godinu dana prije toga istraživao.

Prošao je svaki strah i ja sam se sam, na konopu spustio u jamu duboku gotovo 50 metara. Prvo je 8. juna u jamu sišao moj drug i kolega novinar, inače poznati speleolog i stručnjak za jame, Miro Kurtović. On je, inače, prvo rekao da je jama duboka 20 do 25 metara, a onda smo izmjerili i utvrdili da do prve tačke nekoliko metara dubokih naslaga trulog lišća, kostiju i drugog materijala ima ravno 43 metra, tačno onoliko koliko su kazali preživjeli!

Sjutradan, 9. juna 1991., kada se vrijeme poboljšalo, a vrelo koje je prethodnog dana izviralo u jami malo presahlo, u jamu je prvi sišao speleolog Risto Savović pa za njim Vlado Maljković, sin Milice Maljković koja je preživjela pakao jame Ravni Dolac, i onda ja.

Miro mi nije dao da nosim kameru jer se plašio da je ne oštetim, već mi je posebno spustio.

U jami sam ostao gotovo tri sata i snimio sve onako kako je netaknuto stajalo pedeset godina. Žao mi je samo što nijesam snimio jednu mesinganu spomen ploču sa zapisom, koju smo postavili na dnu jame i trenutak kad je u jamu sišao Ilija Erceg i kad smo u jednom zapećku pronašli kosti njegovog petogodišnjeg brata imenjaka, kojeg je majka Galka, kad joj je izdahnuo na rukama, tu „sahranila“ i sklonila od kamenja i bombi koje su ustaše naknadno danima bacale na njih.

No, da ne širim priču, jer ja kad se spomene Livno i sve što je vezano za Livno, ne znam gdje je kraj, ne umijem  da skratim jer je to moja opsesija već 22 godine.

Čini mi se da se s tom pričom i budim i zaspivam.

Autor knjige na dnu jame Ravni dolac 8. juna 1991. godine-Autor knjige na dnu jame Ravni Dolac 8.juna 1991.godine

Budo Simonovic krece u ambis jame Ravni dolac 3.6.1991-Budo Simonović kreće u ambis jame Ravni Dolac 3.6.1991.godine

Budo Simonovic na dnu jame Ravni Dolac, 3.juna 1991. godine-Budo Simonović na dnu jame Ravni Dolac, 3.juna 1991.godine

Jama Ravni Dolac, jun 1991. – Jama Ravni Dolac, jun 1991.

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 09. novembra 2015. godine.

Vezane vijesti:

VIDEO – PAKAO U RAVNOM DOCU

Livanjsko polje – neposredno pred rat 1992. godine

Pročitajte knjigu „Ognjena MarijaLivanjska“

Promocija knjige„Ognjena Marija Livanjska“ u Hramu Svetog Trifuna u Beogradu

RTRS – PEČAT -20. oktobar 2011. – Reportaža o stradanju Srba 1941. u jami Ravni Dolac, Livanjsko polje

SLUŽEN PARASTOS SRBIMA BAČENIM U JAMU RAVNI …

Livanjsko polje – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: