Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

УВРЕДА ЗА РЕПУБЛИКУ СРПСКУ И СРПСКИ НАРОД

Младен Иванић

Младен Иванић

Референдум о такозваноj независности БиХ и убиство српског свата Николе Гардовића 1. марта 1992. године у Сараjеву, трагични су догађаjи коjи означаваjу почетак рата у БиХ, и због тога Срби никада неће учествовати у обиљежавању тог датума, рекао jе Срни предсjедаваjући Предсjедништва БиХ Младен Иванић.

“Гнусно убиство српског свата и референдум, коjи jе одржан против воље српског народа, били су увод у крвави рат. Сасвим jе jасно и евидентно да нема политичара из Републике Српске коjи то може да прихвати као нешто што jе нормално, и зато за мене таj дан, коjи се у диjелу БиХ обиљежава као такозвани дан државности БиХ, jедноставно не постоjи”, нагласио jе Иванић.

Он jе рекао да ако неки празник дубоко иритира и вриjеђа Републику Српску и српски народ у БиХ, онда jе то свакако 1. март.

“Надам се да ће доћи до сазриjевања свиjести, посебно код политичара у Сараjеву, да одустану од досадашње непримjерене праксе иритирања и ината, и да ћемо у неком будућем времену компромисом доћи до празника коjи би били прихватљиви за све народе и грађане БиХ”, истакао Иванић.

Према његовим риjечима, ако се жели нешто озбиљно направити у БиХ, наjприjе се мора доћи до компромиса свих конститутивних народа и оставити по страни сви празници коjи некога иритираjу.

У БиХ jе 1. марта 1992. године одржан референдум о независности БиХ на коjем jе 62,7 одсто муслиманских и хрватских бирача гласало за њену независност и излазак из тадашње СФРЈ.

У ФБиХ таj дан се обиљежава као “дан независности”, док Срби оваj датум доживљаваjу као дан када jе донесена нелегитимна одлука муслиманског и хрватског народа против српских интереса.

На таj дан 1992. године испред Старе православне цркве на Башчаршиjи, у центру Сараjева, убиjен jе и српски сват Никола Гардовић и спаљена српска застава, што jе наговиjестило грађански рат у бившоj БиХ.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

КРВАВА СРПСКА СВАДБА ! – Jadovno 1941.

ХРОНОЛОГИЈА ЗЛОЧИНА /3/ – Jadovno 1941.

БОЈИЋ: РАТ НАЈАВИО АЛИЈА ИЗЕТБЕГОВИЋ – Jadovno 1941.

НАЈЦРЊИ ДАТУМ У ИСТОРИЈИ БИХ – Jadovno 1941.

РЕАКЦИЈЕ СРПСКИХ УДРУЖЕЊА: 1. МАРТ … – Jadovno 1941.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: