Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Utvrđena imena 2 323 žrtve pokolja u “Novosadskoj raciji”

Datum objave: četvrtak, 15 septembra, 2011
Veličina slova: A- A+

novosadska_racijaMemorijalno društvo “Racija 1942”, koje se bavi istraživanjem ratnih zločina iz Drugog svjetskog rata počinjenih na području južne Bačke, objavilo je najnoviji spisak na kom su imena 2 323 nedužna civila koje su likvidirali mađarski fašisti tokom zloglasne vojne akcije “Novosadska racija”, izvedene januara 1942. godine.

U saopštenju koje je potpisao Aleksandar Veljić, jedan od najistaknutijih članova tog društva i izuzetnog poznavaoca stravičnog zločina iz Drugog svjetskog rata, navedeno je da se ažurirani spisak žrtava “Racije” oslanja na podatke dobijene iz Mađarske.

“Na osnovu opsežnih i temeljnih istraživanja mađarskog popisa žrtava Novosadske racije sačinili smo ažurirani spisak na kom se nalaze 2 323 nedužne žrtve, mahom Srbi, Jevreji i Romi, ali i pripadnici drugih nacija, koji su se suprotstavili neviđenom pokolju. Nažalost, spisak nije konačan i Društvo će nastaviti istraživanja dok se ne utvrdi barem približan broj surovo likvidiranih ljudi u zloglasnoj Raciji”, navedeno je u saopštenju.

Navodi se i primjer da je jedan mađarski vojnik bezdušno likvidiran i bačen pod led Dunava u Novom Sadu, zajedno s drugim žrtvama, jer je bacio pušku i odbio naređenje da ubija nedužne ljude.

Pozivajući se na podatke Endrea Bajči-Žilinskog, poslanika mađarskog parlamenta iz vremena kad je u Novom Sadu izvedena Racija, inače velikog borca za istinu o tom zločinu, Veljić navodi da je tada pobijeno dvije i po hiljade nevinih ljudi.

“U poslijeratnoj Jugoslaviji, ali i danas iz nejasnih razloga stalno se barata podatkom da je u Novosadskoj raciji stradalo 1 246 Novosađana. To je dvstruko manje od tvrdnji Žilinskog, koji se poziva upravo na mađarske izvore u Novom Sadu u vreme izvođenja Racije”, navodi Veljić.

On konstatuje da su mađarski nacisti poslije likvidirali Endre Bajči-Žilinskog, zbog njegove uporne borbe za istinu o neviđenom zločinu mađarskih okupacionih snaga u Novom Sadu nad nevinim ljudima.

Jedan od glavnokomandujućih “Novosadskom racijom”, mađarski žandarmerijski kapetan Šandor Kepiro (97), umro je nedavno u svom domu u Budimpeši, kao slobodan građanin.

Nadležni budimpeštanski sud svojom presudom oslobodio ga je svake odgovornosti za stravične zločine u “Novosadskoj raciji”.

Prema odluci najviših vojnih i civilnih organa fašističke Mađarske, zbog navodnog uvlačenja partizana iz Šajkaške u Novi Sad, koga su okupacione vlasti označile kao centar “komunističkog pokreta”, izrađen je plan da se sprovede “racija” u periodu od 21. do 23. januara 1942. godine.

U nezapamćenom bestijalnom trodnevnom ubijanju, mađarski vojnici su nedužne ljude, starce, žene i djecu skidali do gola na temperaturi od minus 30 stepeni Celzijusa, puškama i pištoljima pucali im u potiljak, a potom bacali pod led Dunava.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top