Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Utvrđena imena 2 323 žrtve pokolja u “Novosadskoj raciji”

Datum objave: četvrtak, 15 septembra, 2011
Veličina slova: A- A+

novosadska_racijaMemorijalno društvo “Racija 1942”, koje se bavi istraživanjem ratnih zločina iz Drugog svjetskog rata počinjenih na području južne Bačke, objavilo je najnoviji spisak na kom su imena 2 323 nedužna civila koje su likvidirali mađarski fašisti tokom zloglasne vojne akcije “Novosadska racija”, izvedene januara 1942. godine.

U saopštenju koje je potpisao Aleksandar Veljić, jedan od najistaknutijih članova tog društva i izuzetnog poznavaoca stravičnog zločina iz Drugog svjetskog rata, navedeno je da se ažurirani spisak žrtava “Racije” oslanja na podatke dobijene iz Mađarske.

“Na osnovu opsežnih i temeljnih istraživanja mađarskog popisa žrtava Novosadske racije sačinili smo ažurirani spisak na kom se nalaze 2 323 nedužne žrtve, mahom Srbi, Jevreji i Romi, ali i pripadnici drugih nacija, koji su se suprotstavili neviđenom pokolju. Nažalost, spisak nije konačan i Društvo će nastaviti istraživanja dok se ne utvrdi barem približan broj surovo likvidiranih ljudi u zloglasnoj Raciji”, navedeno je u saopštenju.

Navodi se i primjer da je jedan mađarski vojnik bezdušno likvidiran i bačen pod led Dunava u Novom Sadu, zajedno s drugim žrtvama, jer je bacio pušku i odbio naređenje da ubija nedužne ljude.

Pozivajući se na podatke Endrea Bajči-Žilinskog, poslanika mađarskog parlamenta iz vremena kad je u Novom Sadu izvedena Racija, inače velikog borca za istinu o tom zločinu, Veljić navodi da je tada pobijeno dvije i po hiljade nevinih ljudi.

“U poslijeratnoj Jugoslaviji, ali i danas iz nejasnih razloga stalno se barata podatkom da je u Novosadskoj raciji stradalo 1 246 Novosađana. To je dvstruko manje od tvrdnji Žilinskog, koji se poziva upravo na mađarske izvore u Novom Sadu u vreme izvođenja Racije”, navodi Veljić.

On konstatuje da su mađarski nacisti poslije likvidirali Endre Bajči-Žilinskog, zbog njegove uporne borbe za istinu o neviđenom zločinu mađarskih okupacionih snaga u Novom Sadu nad nevinim ljudima.

Jedan od glavnokomandujućih “Novosadskom racijom”, mađarski žandarmerijski kapetan Šandor Kepiro (97), umro je nedavno u svom domu u Budimpeši, kao slobodan građanin.

Nadležni budimpeštanski sud svojom presudom oslobodio ga je svake odgovornosti za stravične zločine u “Novosadskoj raciji”.

Prema odluci najviših vojnih i civilnih organa fašističke Mađarske, zbog navodnog uvlačenja partizana iz Šajkaške u Novi Sad, koga su okupacione vlasti označile kao centar “komunističkog pokreta”, izrađen je plan da se sprovede “racija” u periodu od 21. do 23. januara 1942. godine.

U nezapamćenom bestijalnom trodnevnom ubijanju, mađarski vojnici su nedužne ljude, starce, žene i djecu skidali do gola na temperaturi od minus 30 stepeni Celzijusa, puškama i pištoljima pucali im u potiljak, a potom bacali pod led Dunava.

Izvor: srna

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top