fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Usvojena inicijativa za spomenik kralju Aleksandru Prvom

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada usvojila je inicijativu da se podigne spomenik kralju Aleksandru I Karađorđeviću u Beogradu.

Kralj Aleksandar I Karađorđević (Foto Vikipedija)

Takođe, usvojena je i inicijativa za imenovanje skvera Koste Šonde na Dorćolu, saopštila je Gadska uprava.

Inicijativu za podizanje spomenika kralju Aleksandru I Karađorđeviću podneo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, u svojstvu građanina, a spomenik bi bio podignut na platou između Starog i Novog dvora, odnosno između zdanja Generalnog sekretarijata predsednika Republike i Skupštine grada Beograda.

Aleksandar I Karađorđević bio je prestolonaslednik Kraljevine Srbije, prestolonaslednik Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, i kralj Jugoslavije.

Tragično je izgubio život u Marseljskom atentatu 9. oktobra 1934. godine, postavši prva žrtva fašizma u Evropi, prenosi Tanjug.

Komisija je usvojila i inicijativu udruženja „Donji Dorćol” za imenovanje skvera Koste Šonde na uglu Cara Uroša i Solunske ulice.

Komisija je dala i saglasnost opštini Mladenovac za podizanje spomenika despotu Stefanu Lazareviću na centralnom delu Gradskog parka u toj opštini.

Izvor: Politika

Vezane vijesti:

Spomenik kralju Aleksandru Karađorđeviću biće u centru glavnog grada

Kralj Aleksandar I Karađorđević – zablude i činjenic

Otkriven Spomenik srpskom dobrovoljcu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: