fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Usvojen Zakon o pravima boraca, obuhvaćeni učesnici ratova devedesetih godina

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Zakon o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica kojim se, po rečima resornog ministra Zorana Đorđevića, ispravlja nepravda prema borcima poslednjih ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Skupština Republike Srbije

Zakonom se predviđa nova kategorija korisnika koja nije postojala po dosadašnjim propisima, a to su borci koji su učestvovali u oružanim akcijama 90-tih godina i u ratu 1999. godine a koji pod navedenim okolnostima, nisu dobili obeštećenje za telesne povrede.

Za tu kategoriju korisnika propisuju se nova prava, a to su pravo na borački dodatak, pravo na poseban penzijski staž, rešavanje stambenih potreba, pravo na boračku spomenicu, pravo na legitimaciju boraca, pravo na prioritet u zapošljavanju, naknada pogrebnih troškova…

Zakonom su pored navedenih prava propisana i nova prava i za druge korisnike, a to su pravo na porodičnu invalidninu članova porodice umrlog civilnog invalida rata prve grupe koji je koristio negu i pomoć koja se isplaćuje u iznosu kao za korisnike porodične invalidnine umrlog vojnog invalida, a to je 26 odsto od osnovice.

Predstavnici više udruženja ratnih vojnih invalida pozdravili su ranije Zakon o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica.
Napomenuli su da sada imaju invalidski dodatak za ratne vojne invalide koji nisu u radnom odnosu od pete do desete grupe, reč je o nekoliko stotina ratnih invalida koji su od 2006. gubeći posao ostali bez tog prava.

Visina dodatka je 63 odsto prosečnog ličnog dohotka.

Takođe, u zakonu postoji i invalidski dodatak za invalide koji napune 65 godina.

Izvor: VIDOVDAN

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: