Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Усташтво у Украјини: Хрватска у рату против Новоросије одгаја ново усташтво

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2014/Hrvatski_dobrovoljci_u_Ukrajini.jpg

На интернет страници Десни сектор Хрватске одвиjаjу се прилично чудне активности, на коjе нико не обраћа пажњу.

Наиме, пошто jе Јутарњи лист обjавио текст у коме jе у горњем левом углу стаjао контакт на коjи се може jавити онаj жели да брани „слободу и демокрациjу“ у Украjини, судећи према постовима администратора странице, у суботу 29. новембра у кафе-бару Каос, у Кустошиjанскоj улици бр. 8 (ваљда Загреб?), одржан jе скуп добровољаца коjи би требало да се приjаве у jединицу у Дњепропетровск, одакле ће после обуке кренути „путем хрватских легионара из Другог свjетског рата“ с покличем „За дом спремни!“Наглашено jе да се неће ићи у Киjев, него право у Дњепропетровск, дакле олигарху Игору Коломоjском и његовом плаћеничком батаљону Азов (на слици на врху: припадици батаљна Азов на истоку Украjине). Како у свему томе учествуjу хрватски медиjи (Јутарњи лист, 24 сата, Еxпресс), а агенциjе за провођење закона не предузимаjу никакве кораке, да се закључити како jе могуће да хрватска држава непосредно учествуjе у свему томе као у jош jедноj рехабилитациjи усташтва, оваj пут потпуно отворено и без кокетирања са антифашизмом, како jе то вешто чинио први хрватски председник Фрањо Туђман.

Срамотан jе текст хрватског Јутарњег листа, коjи за батаљон Азов пише да га чине „украjински националисти“, док цео свет отворено пише да jе риjеч о неонацистима. Батаљон Азов се, према њима, бори „за украjинску слободу и од Руса, али и од НАТО савеза и ЕУ“. Јасно jе елементарно непознавање историjе, порекла и корена Десног сектора, те батаљона Азов, коjи jе све само не „драговољачки у финанциjском смислу“, а, према ауторки и њеном саговорнику, „борци сами плаћаjу пут и преживљаваjу од такорећи ничега“.

Коjи jе циљ ове пропаганде, ниjе jасно, али jе овим наjчитаниjи хрватски дневни лист погазио сва правила новинарске струке, а могуће и да jе починио кривично дело величања нацифашистичке идеологиjе и jедине њене актуелне милитантне паравоjне организациjе на европском тлу. Текст можете деломично прочитати овде, док jе цео текст у штампаном издању Недjељног Јутрањег листа од 07. септембра 2014.

О Десном сектору и његовим неонацистичким паравоjним формациjама већ jе све написано и речено. Детаљне податке поседуjе и украjинска служба сигурности СБУ, коjа jе упозорила да jе багаљон Азов готово у целости сачињен од бивших затвореника, што jе у Врховноj Ради потврдио и украjински посланик Олег Љашко.

(За Стандард.рс приредио Андреj Милановић)

Пише: Н. Бабић

Извор: Intermagazin.rs

 

Везнае виjести:

ПЛАНОВИ И АКТИВНОСТИ НА ОБИМНОМ … – Jadovno 1941.

ХРВАТСКА НА ТЕКОВИНАМА НДХ (1) – Jadovno 1941.

НЕМИРНИ МИР – ТРАГЕДИЈА ИСТОЧНЕ УКРАЈИНЕ – Jadovno …

 

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: