fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Ustaško „bure krvi“ od srebreničkih Srba kao poklon Paveliću

Istoričar Nemanja Dević rekao je da su masovni pokolji Srba u Srebrenici kontinuirani, te kao najdrastičniji brutalni primjer naveo da su u Drugom svjetskom ratu ustaše u tom kraju držale „bure krvi“ nad kojim su klale Srbe i pripremali ga kao poklon Anti Paveliću.

Nemanja Dević
Nemanja Dević

Dević je na skupu „Stradanja Srba srebreničkog kraja u 20. vijeku“, održanom u Medija centru u Beogradu u organizaciji beogradskog Muzeja žrtava genocida, istakao da je prema podacima poslijeratne jugoslovenske Zemaljske komisije utvrđeno da su Srbi u Srebrenici tokom Drugog svjetskog rata pretrpjeli velika stradanja.

On je naveo da je tadašnja jugoslovenska Zemaljska komisija, koja je djelovala poslije Drugog svjetskog rata, utvrdila da su ustaše u Srebrenici ubile 2.262 srpske žrtve, od kojih su 1.186 bile djeca, žene i starci, a da je 1.118 žrtava ubijeno nožem, sjekirom i tupim predmetom, što je genocid.

„Svedoci su govorili da je u magacinu lokalne zadruge postojalo `bure krvi` sa 150 litara prikupljene krvi od Srba koje su ustaše klale nad tim buretom, a koje je bilo pripremano kao poklon Paveliću“, rekao je Dević.

On je naveo da su ustaše upadale Srbima u kuće, presretali ih na ulici, zarobljavali i ubijali, uglavnom noževima, sjekirama, tupim predmetima, kao i da su prvo pobijeni srpski prvaci, sveštenici, učitelji.

Dević je istakao da su se zločini nad Srbima u posljednjem ratu 90-ih godina u Srebrenici dešavali u istim selima kao i u Drugom svjetskom ratu – Kravice, Fakovići, Skelani, Zalazje, koje su vršili Jure Francetića „Crna legija“ i muslimanska milicija.

„Kada se uporede mesta zločina u Drugom svetskom ratu i 90-ih, vidi se da su ta mesta bestijalnih zločina surovo identična“, dodao je Dević.

On je napomenuo da su se najveći pokolji u Srebrenici u Drugom svjetskom ratu desili u junu 1943. godine, kada je u jednom danu ubijeno 98 srpskih civila, a u selu Zalazje je ubijeno 105 civila.

Dević je rekao da je zločine predvodio ustaški natporučnik Franjo Kurelac i da ni on niti njegove ustaše nisu bile osuđenje pred tadašnjim sudom u Sarajevu koji je donio presudu da „nema dokaza i da se stvar predaje zaboravu“, baš kao i što Naser Orić nije osuđen za zločine nad Srbima u Srebrenici u posljednjem ratu.
Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Nemanja Dević: Zbog dobrih ljudi i Sunce sija | Jadovno 1941.

Nemanja Dević: Bio jednom Doda komandant.. | Jadovno 1941.

Nemanja Dević: Za sve one koji mogu srcem da osećaju | Jadovno …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

One Response

  1. Ustaški pokret osnovan je 1929 iz dve grupe hrvata jedna u Italiji oko Pavelića a druga u Zagrebu koju su činili uglavnom Hrvati oficiri Austrije tada među koiima je bio i tito dakle stav titoista za vreme rata i posle rata je tu u savezu sa ustašama za šta ima bezbroj dokaza na primer nenapadanje Jasenova u vreme rata a i odnos ka ustašama posle rata u navodnom bratstvu jedinstvu pa je i suđenje ovom Franji iz Srebrenice samo jedan dokaz o tome !Međunarodne komisije koje su posle rata istraživale fašističke zločine u Jugoslaviji pre svega Jasenovac dolazile su do podataka da je u Jasenovcu stradalo preko milion uglavnom Srba do čak milionipo dakle STRANE nezavisne komisije a Hrvatska komisija predvođena titoistima je u ime bratstva jedinstva broj žrtava prepolovila jer imak nisu mogli da negiraju obim svevši ga na oko 700 000!ISTINA mora biti jedino oružje u borbi protiv satanizma !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: