Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Ustaško “bure krvi” od srebreničkih Srba kao poklon Paveliću

Datum objave: sreda, 6 jula, 2016
Objavljeno u Nemanja Dević
Veličina slova: A- A+

Istoričar Nemanja Dević rekao je da su masovni pokolji Srba u Srebrenici kontinuirani, te kao najdrastičniji brutalni primjer naveo da su u Drugom svjetskom ratu ustaše u tom kraju držale “bure krvi” nad kojim su klale Srbe i pripremali ga kao poklon Anti Paveliću.

Nemanja Dević
Nemanja Dević

Dević je na skupu “Stradanja Srba srebreničkog kraja u 20. vijeku”, održanom u Medija centru u Beogradu u organizaciji beogradskog Muzeja žrtava genocida, istakao da je prema podacima poslijeratne jugoslovenske Zemaljske komisije utvrđeno da su Srbi u Srebrenici tokom Drugog svjetskog rata pretrpjeli velika stradanja.

On je naveo da je tadašnja jugoslovenska Zemaljska komisija, koja je djelovala poslije Drugog svjetskog rata, utvrdila da su ustaše u Srebrenici ubile 2.262 srpske žrtve, od kojih su 1.186 bile djeca, žene i starci, a da je 1.118 žrtava ubijeno nožem, sjekirom i tupim predmetom, što je genocid.

“Svedoci su govorili da je u magacinu lokalne zadruge postojalo `bure krvi` sa 150 litara prikupljene krvi od Srba koje su ustaše klale nad tim buretom, a koje je bilo pripremano kao poklon Paveliću”, rekao je Dević.

On je naveo da su ustaše upadale Srbima u kuće, presretali ih na ulici, zarobljavali i ubijali, uglavnom noževima, sjekirama, tupim predmetima, kao i da su prvo pobijeni srpski prvaci, sveštenici, učitelji.

Dević je istakao da su se zločini nad Srbima u posljednjem ratu 90-ih godina u Srebrenici dešavali u istim selima kao i u Drugom svjetskom ratu – Kravice, Fakovići, Skelani, Zalazje, koje su vršili Jure Francetića “Crna legija” i muslimanska milicija.

“Kada se uporede mesta zločina u Drugom svetskom ratu i 90-ih, vidi se da su ta mesta bestijalnih zločina surovo identična”, dodao je Dević.

On je napomenuo da su se najveći pokolji u Srebrenici u Drugom svjetskom ratu desili u junu 1943. godine, kada je u jednom danu ubijeno 98 srpskih civila, a u selu Zalazje je ubijeno 105 civila.

Dević je rekao da je zločine predvodio ustaški natporučnik Franjo Kurelac i da ni on niti njegove ustaše nisu bile osuđenje pred tadašnjim sudom u Sarajevu koji je donio presudu da “nema dokaza i da se stvar predaje zaboravu”, baš kao i što Naser Orić nije osuđen za zločine nad Srbima u Srebrenici u posljednjem ratu.
Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Nemanja Dević: Zbog dobrih ljudi i Sunce sija | Jadovno 1941.

Nemanja Dević: Bio jednom Doda komandant.. | Jadovno 1941.

Nemanja Dević: Za sve one koji mogu srcem da osećaju | Jadovno …

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Jedan odgovor na „Ustaško “bure krvi” od srebreničkih Srba kao poklon Paveliću“

Ustaški pokret osnovan je 1929 iz dve grupe hrvata jedna u Italiji oko Pavelića a druga u Zagrebu koju su činili uglavnom Hrvati oficiri Austrije tada među koiima je bio i tito dakle stav titoista za vreme rata i posle rata je tu u savezu sa ustašama za šta ima bezbroj dokaza na primer nenapadanje Jasenova u vreme rata a i odnos ka ustašama posle rata u navodnom bratstvu jedinstvu pa je i suđenje ovom Franji iz Srebrenice samo jedan dokaz o tome !Međunarodne komisije koje su posle rata istraživale fašističke zločine u Jugoslaviji pre svega Jasenovac dolazile su do podataka da je u Jasenovcu stradalo preko milion uglavnom Srba do čak milionipo dakle STRANE nezavisne komisije a Hrvatska komisija predvođena titoistima je u ime bratstva jedinstva broj žrtava prepolovila jer imak nisu mogli da negiraju obim svevši ga na oko 700 000!ISTINA mora biti jedino oružje u borbi protiv satanizma !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top