fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ustaški zločin ne smije biti zaboravljen

U selu Osovu kod Rogatice danas je služen parastos i prislužene su svijeće na mjestu gdje su ustaše u aprilu `1942. godine na zvjerski način pobile skoro stotinu Srba. I o ovom zločinu se decenijama ćutalo.

Prije 74 godine 27. aprila 1942. godine štala Koje Ristanovića iz sela Osova kod Rogatice bila je živa lomača u koju su ustaše iz Crne legije Jure Francetića ubacile 94 djece, žena i staraca iz okolnih sela i zbijega srpskog stanovništva koji je bježao iz opština Sokolac i Pale.

U plamenu su u najgorim mukama izdahnula 24 člana prodice Ristanović, sedmoro Tomovića, po petoro Lubunića i Zekovića i mnogi drugi.

Starina Vlade Rosić je sa jednog brda kod Osova prosmatrao šta se dešava u ovom selu.

„Na stotine ustaša u crnim košuljama sa lokalnim muslimanima opkolile su Osovo i ostala sela i potjerale narod do mjesta zvanog Kula. Mnoge su ubili usput a najveći dio njih su ubacili u štalu koju su zapalili. Pronađene su kosti 94 osobe ali se smatra da je njihov broj bio mnogo veći“, kaže Rosić.

Komunističke vlasti su vješto, a zarad lažnog bratstva i jedinstva, prikrivale ovaj kao i niz drugih zločina nad Srbima i o tom događaju se nije smijelo ni pisati ni govoriti.

Tek 2004. godine na mjestu još jednog srpskog stratišta podignulo je spomen-obilježje ali sva imena nisu mogla na njemu biti upisana jer se nisu ni znala.

Načelnik opštine Rogatica Tomislav Puhalac kaže da je došlo vrijeme da se o tome i piše i govori, da se prisluže svijeće i održi parastos.

„Srbima se ovo nikada više ne smije događati i za to je prilika da se i sa ovog svetog mjesta apeluje na srpsko jedinstvo koje je osnov njihove odbrane i čuvanja identiteta“, rekao je Puhalac.

Opština Rogatica, boračka organizacija i SPC pobrinule su se da se nad kostima srpskih mučenika i danas čuje molitva i zatitra plamen svijeća.

Izvor: Radio Televizija BN

 

Vezane vijesti:

Selo Osovo kod Rogatice 27.04.1942. – Jadovno 1941.

STRADALA 721. 000 SRBA, ŠTO JE 80 ODSTO UKUPNIH GUBITAKA

Višegrad: Sjećanje na Srbe stradale u … – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: