Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Ustaški simboli legalni u Austriji!

Datum objave: sreda, 9 novembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Ozlojeđenost bivših logoraša u Koruškoj zbog nošenja nacističkih simbola na manifestaciji u Blajburgu. Koruška istoričarka Liza Retl: Da li je legalan i kukasti krst?

Svake godine hrvatski nacionalisti nose fašistička "znamenja"
Svake godine hrvatski nacionalisti
nose fašistička “znamenja”

Odbacivanje prijave protiv organizatora manifestacije u Blajburgu zbog nošenja nacističkih simbola naišlo je na oštre osude udruženja bivših logoraša u Austriji. Među prvima, reagovalo je Udruženje iz Koruške, komentarom da ovi simboli vređaju i njih i sve umrle drugove.

Prijavu zbog nošenja nacističkih simbola je podneo “Dokumentacioni arhiv austrijskog otpora” koji se bori protiv veličanja Trećeg rajha. Njima su zasmetali ustaški simboli i uniforme u Blajburgu. Tu se svake godine na komemoraciji ubijenim ustašama, pevaju ustaške pesme i nose ustaški simboli, koji su, inače, zabranjeni u Hrvatskoj.

Ali, po odluci opštinskih vlasti u austrijskom gradiću Feklamarktu “korišćenje nacističkih simbola na svečanostima u Blajburgu, bilo je legalno”. Nošenje ustaških uniformi ili delova znakova, odnosno simbola tih formacija nije zabranjeno u Austriji, o čemu svedoči prvi paragraf Zakona o zabrani uniformi, navodi se u obrazloženju opštinskih vlasti.

Koruška istoričarka Liza Retl, međutim, ističe da se nesumnjivo radi o oznakama 13. SS divizije, a da austrijski zakon ima jasan stav o zabrani tih simbola. Retlova ne može da shvati odluku vlasti u Feklamarktu:

– Argumentaciju o korišćenju određenih simbola tokom srednjeg veka i kasnije, moram najoštrije da odbacim, jer bi to značilo i da je kukasti krst legalan, pošto je i on korišćen ranije u istoriji – veli Retlova. – Ako pored SS simbola stoji i vremenska odrednica “maj 1945”, onda je potrebno mnogo toga da bi se taj simbol prepoznao kao grb iz srednjeg veka.

PREKRILI SPOMENIK U ŠTAJERSKOJ

Opštinske vlasti u Štajerskoj su reagovale na prijavu Dokumentacionog arhiva u vezi sa spomenicima na dva mesta u Feldbahu, na kojima se nalazi grb 14. SS divizije, koja je u aprilu 1943. godine počinila stravičan masakr. Prekrile su spomenik do pronalaženja trajnog rešenja. Razmišlja se o postavljanju tabli sa objašnjenjem, ali i o potpunom uklanjanju spomen-obeležja.

Autor: I. STANOJEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Zahtev da se zabrane ustaški simboli u Austriji | Jadovno 1941.

Dignite glas protiv veličanja ustaštva! | Jadovno 1941.

Otvorena obnova ustaštva u Hrvatskoj | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top