fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ustaški pozdrav koštaće Šimunića 25.000 kuna

Visoki Upravni sud Hrvatske povećao je novčanu kaznu bivšem hrvatskom fudbalskom reprezentativcu Josipu Šimuniću zbog svojevremenog skandiranja ustaškog pozdrava „Za dom spremni“.

Josip Šimunić  Foto: Beta
Josip Šimunić Foto: Beta

Sud je prihvatio žalbu Državnog tužilaštva koje smatra da je Šimunić blago i malo kažnjen zbog skandiranja ustaškog pozdrava u novembru 2013. godine na stadionu u Maksimiru.

Šimunić je prethodno na zagrebačkom Prekršajnom sudu kažnjen sa 5.000 kuna zbog kršenja odredbe Zakona o sprečavanju nereda na sportskim takmičenjima, a sada će platiti 25.000 kuna.

Žalbu je podnio i Šimunić zbog „bitnih povreda prekršajnog postupka, povrede odredbi materijalnog prekršajnog prava i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja“. Ali, Visoki prekršajni sud odbacio je tu žalbu kao neosnovanu.

Tužilaštvo je isticalo da je Šimunić bio svjestan da uzvik „Za dom!“ uz otpozdrav – „Spremni!“ simbolizuje službeni pozdrav za vrijeme totalitarnog režima NDH, odnosno da kao takav predstavlja manifestaciju rasističke ideologije.

Taj pozdrav, ističe Tužilaštvo, predstavlja prezir prema drugim ljudima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti i trivijalizuje žrtve zločina protiv čovječnosti.

Zbog istog incidenta FIFA je Šimunića kaznila sa 30.000 franaka i zabranom igranja u deset reprezentativnih utakmica.

Presudu su, odbacivši Šimunićeve žalbe, naknadno potvrdili Međunarodni sportski arbitražni sud i Savezni sud u Švajcarskoj.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

FIFA: Hrvatska opet pod istragom zbog rasističkog ponašanja

ŠIMUNIĆ PONOVO U REPREZENTACIJI?!

Mira Jovanović – glas protiv povampirenog ustaštva u Hrvatskoj

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: